Schválenie siedmej novely ústavy je podľa Fideszu otázkou svedomia

NETKY.SK • 7 November 2016, 14:59 • 2 min
Schválenie siedmej novely ústavy je podľa Fideszu otázkou svedomia

BUDAPEŠŤ - Siedma novela ústavy, ktorú majú poslanci maďarského parlamentu schváliť v utorok, je podľa predsedu parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Lajosa Kósu otázkou svedomia. Kósa vo verejnoprávnej televízii M1 dnes povedal, že novelu ústavy nie je možné spájať s ničím iným.

slovakia

left justify in out

Opozičný ultrapravicový Jobbik totiž vyhlásil, že návrh novely ústavy podporí len vtedy, ak premiér Viktor Orbán odmietne všetky formy prisťahovalectva, teda aj prisťahovalectvo prostredníctvom nákupu štátnych dlhopisov.

Vládny blok Fidesz-KDNP nemá potrebnú dvojtretinovú väčšinu v zákonodarnom zbore.

 

Vláda 27. októbra rozhodla, že zruší možnosť získavania občianstva cudzincom prostredníctvom nákupu štátnych dlhopisov. Zdôraznila však, že s prehodnocovaním opodstatnenosti prisťahovaleckých obligácií začala už pred pol rokom - nezávisle od iniciatívy ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik.

 

Kósa dnes vyjadril nádej, že novela ústavy bude mať v utorok potrebnú dvojtretinovú podporu poslancov. Podotkol, že poslancom bude predložená veľmi premyslená verzia novely, ktorú označila za prijateľnú aj ochranárska strana LMP.

 

Orbán začiatkom októbra predložil parlamentu návrh úpravy ústavy, ktorý zakazuje do Maďarska presídľovať mimoeurópskych cudzincov. Na území Maďarska bude môcť podľa tohto návrhu žiť prisťahovalec iba na základe individuálneho posúdenia jeho žiadosti maďarskými orgánmi v zmysle zákonov schválených maďarským Národným zhromaždením.

 

Orbán chce do základného zákona ďalej zakomponovať ustanovenie, že ochrana identity Maďarov, ktorá je zakotvená v historickej ústave, je zásadnou povinnosťou štátu. Novela ústavy bude podľa premiéra prejavením vôle tých 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite z 2. októbra odmietli migračné kvóty Európskej únie.

 

Opozičná strana Demokratická koalícia (DK), vedená expremiérom Ferencom Gyurcsányom, a MSZP sa rozhodli, že kvôli krokom vládnej strany Fidesz budú bojkotovať prácu parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies