Schválenie operačnej dohody k plánu obnovy pre Slovensko

NETKY.SK • 15 December 2021, 12:45 • 2 min
Schválenie operačnej dohody k plánu obnovy pre Slovensko

BRATISLAVA - Slovensko je treťou krajinou v Európskej únii (EÚ), ktorá má vyrokovanú a schválenú operačnú dohodu k žiadostiam o platbu z plánu obnovy.

slovakia

left justify in out

"Slovensko dnes svojím podpisom urobilo zásadný krok, ktorý je podmienkou k predloženiu prvej žiadosti o platbu vo výške pol miliardy eur," informoval premiér Eduard Heger (OĽaNO). Dodal, že dohoda je verejná a každý občan môže sledovať pokrok v plnení opatrení a ako si jednotlivé ministerstvá plnia svoje povinnosti. Ocenenie si podľa neho zaslúžia tí, ktorí už mesiace pracujú na celom pláne obnovy a odolnosti Slovenska.

 

"Podarilo sa nám vybudovať excelentný tím, ktorý nastavuje novú kultúru v štátnej správe. Rovnakú pochvalu počujem aj z európskej úrovne," uviedol. Verí, že Slovensko sa podarí dostať do formy. "Cieľom je kvalitnejší život všetkých obyvateľov a lepšia pripravenosť na zelené a digitálne výzvy," uzavrel.

 

img

 

Návrh operačnej dohody medzi Slovenskom a Európskou komisiou (EK) schválil kabinet. Táto dohoda je formálnym predpokladom predloženia prvej žiadosti o platbu na základe priebežného plnenia míľnikov a cieľov. Medzi inými náležitosťami je v dohode aj presný rozpis, kedy plánuje Slovensko žiadať o platbu a v akej výške. Bude to vždy dvakrát ročne do roku 2025. V budúcom roku má ísť o dve žiadosti o platby – Slovensko plánuje pýtať zhruba 458 miliónov eur v 2. kvartáli 2022, a potom 814,7 milióna eur v poslednom štvrťroku 2022.

 

Možno vás zaujme: Vláda uvoľnila opatrenia!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies