Schválená reforma zdravotníctva skvalitní zdravotnú starostlivosti, sľubuje premiér

NETKY.SK • 30 September 2021, 14:54 • 2 min
Schválená reforma zdravotníctva skvalitní zdravotnú starostlivosti, sľubuje premiér

BRATISLAVA - Reforma zdravotníctva bude stáť miliardu eur. Financovaná bude z Plánu obnovy.

slovakia

left justify in out

Reforma zdravotníctva, ktorú v stredu odobrila vláda, výrazne zlepší kvalitu zdravotnej starostlivosti. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO).

 

Reforma za miliardu eur

"Som rád, že vláda dnes schválila projekt, ktorý výrazne zlepší kvalitu zdravotnej starostlivosti občanov v nemocniciach na Slovensku. Je to kľúčová reforma a je skvelé, že ju môžeme podporiť miliardou eur z plánu obnovy," vyhlásil s tým, že tieto zdroje sú určené na výstavbu nových nemocníc a rekonštrukciu tých chátrajúcich.

 

 

"Verím, že ľudia pochopia princípy, z ktorých táto reforma vychádza a odrazí sa to aj v pozitívnom hlasovaní v našom parlamente," podotkol Heger.

 

Sme rodina návrh nepodporila

Vláda v stredu schválila reformu zdravotníctva. Nemocnice sa tak majú rozdeliť do piatich úrovní. Prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať v roku 2024. Za reformu zdravotníctva nezahlasovali na stredajšej vláde ministri za Sme rodina. 

 

Dôvodom má podľa Krajniaka byť to, že nie je na 100 percent garantované, že nebudú rušené žiadne nemocnice. „Nie je to otázka nedôvery, no chceme si byť 100-percentne istí, že k žiadnemu rušeniu nemocníc nepríde,“ poznamenal.

 

img

 

Ako uviedol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík, k reforme majú nejaké pripomienky, ktoré chcú neskôr zapracovať v Národnej rade. „Musíme sa pohnúť ďalej. Optimalizácia nemocníc je podmienkou, aby sme mohli obdržať peniaze z plánu obnovy na zdravotníctvo,“ povedal Sulík.

 

Optimalizácia siete nemocníc je súčasťou rozsiahlejšieho balíka reforiem, ktoré budú hneď po jej prijatí nasledovať. Sú na ňu naviazané historicky najväčšie investičné prostriedky vo výške jednej miliardy eur.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Ministerstvo zdravotníctva chce, aby bolo zdravie dostupnejšie, modernejšie a rýchlejšie

 

Nesystémové riešenia

Mimoparlamentná strana Hlas-SD tvrdí, že ide o nesystémovú reformou nemocníc, ktorou vláda ohrozí jeden a pol miliardy eur pre slovenských pacientov z Plánu obnovy. 

 

"Táto vláda sa v Pláne obnovy zaviazala do konca tohto roka prijať nielen legislatívu, ale aj zoznam nemocníc, ktoré majú byť transformované. Aby sme neohrozili čerpanie 1,5 miliardy z plánu obnovy, vláda ho bude musieť zmeniť,“ skonštatoval člen Hlasu a parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši. 

 

img

 

Podľa Hlasu reforma nereflektuje ani problém s dostupnosťou a sieťou ambulantnej starostlivosti. Podpredsedníčka strany Zuzana Dolinková poukázala na to, že obsahom materiálu reformy je len časť týkajúca sa všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých a pre deti a dorast a chýba zmienka o špecialistoch.

 

"Pacient nebude teda efektívne manažovaný od všeobecnej ambulancie k špecialistovi a odtiaľ do nemocnice," vyhlásila.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lekárom došla trpezlivosť! V deklarácii odmietajú pracovať nadčasy

 

Rozdelenie nemocníc podľa úrovní

- Nemocnica národnej úrovne bude poskytovať vysoko-špecializovanú ústavnú starostlivosť pre celé Slovensko, ako napr. transplantáciu srdca.

 

- Nemocnica koncovej úrovne bude poskytovať špecializovanú zdravotnú starostlivosť v spádovom území pre 1,5 – 2,0 milióna obyvateľov. Bude tiež vykonávať napríklad výkony v rámci kardiochirurgie, neurochirurgie, vysoko komplexnú onkologickú liečbu alebo špecializovanú starostlivosť o deti.

 

img

 

- Nemocnica komplexnej úrovne bude poskytovať komplexnú akútnu aj plánovanú zdravotnú starostlivosť pre spádové územie s približne 500 000 až 600 000 obyvateľmi, a teda približne na úrovni VÚC. Tieto zdravotnícke zariadenia budú poskytovať napríklad liečbu akútneho infarktu, alebo náhlej cievnej mozgovej príhody, liečbu ťažkých úrazov, ako aj komplexnú nízko početnú plánovanú zdravotnú starostlivosť.

 

- Nemocnica regionálnej úrovne bude poskytovať štandardnú akútnu a plánovanú zdravotnú starostlivosť pre spádové územie 100 až 200- tisíc obyvateľov a teda pre približne dva až tri okresy. Nemocnice by mali robiť napríklad základné chirurgické zákroky, štandardnú zdravotnú starostlivosť o internistického a detského pacienta, či pôrodnú a popôrodnú starostlivosť o matku a dieťa pri nekomplikovaných pôrodoch.

 

img

 

- Nemocnica komunitnej úrovne nebude poskytovať akútnu lôžkovú starostlivosť, ale bude zabezpečovať následnú a rehabilitačnú starostlivosť. Bude mať aj urgentnú ambulanciu. Takáto nemocnica môže robiť aj jednodňové výkony, stacionárnu starostlivosť a psychiatrickú lôžkovú starostlivosť. Časť týchto nemocníc by mala byť transformovaná na komplexné neurorehabilitačné centrá.

 

Prečítajte si tiež: Oddlžovanie nemocníc začne už tento týždeň! Lengvarský požaduje efektívne využitie miliónov eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies