Schuster: Média často cez peniaze preferujú diela bez umeleckej hodnoty

NETKY.SK • 23 September 2016, 06:30 • 2 min
Schuster: Média často cez peniaze preferujú diela bez umeleckej hodnoty

TRENČIANSKE TEPLICE – Dnes je pri písaní literárnych diel sloboda, každý si môže písať čo uzná za vhodné. Horšie je to pri publikovaní, tam už nie je rovnosť. Počas dnešného Kongresu slovenských spisovateľov to pre TASR povedal exprezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster.

slovakia

left justify in out

„Dnes sú niektorí spisovatelia bohatí ľudia, ktorí na to majú peniaze. Podnikatelia sú aj spisovatelia, lebo na to má peniaze. Má človeka, ktorý mu to napíše a on sa pod to podpíše a potom to vydá. To už nikto neskúma či to napísal, alebo nenapísal,“ pripomenul Schuster.

 

Média podľa neho často preferujú cez peniaze veci, ktoré umeleckú hodnotu nemajú. „Mnohí spisovatelia sa ani nemôžu vyvíjať, lebo buď sa narodia ako veľký talent, ale nejaký vývoj u nich sledovať nemožno. Mnohí to zabalia, napíšu pár vecí do zásuvky a tým končí. Je na škodu veci, že mnohé talenty dnes zapadnú. Zvyčajne dobrí spisovatelia sú tí, ktorí sú nenápadní. Takí by potrebovali človeka, ktorý by našiel niekoho, kto má peniaze a vydavateľa, ktorý by to vydal,“ skonštatoval exprezident.

 

V tomto smere by mohol podľa neho viac urobiť pre mladých spisovateľov aj Spolok slovenských spisovateľov. „Lenže aj oni bojujú o svoju záchranu, vieme dobre koľkokrát už zanikol Literárny týždenník, aj sa zase rozbehol. Tu každý bojuje za seba a to je škoda,“ zdôraznil Schuster s tým, že dnes je podpora štátu spisovateľov ešte menšia, ako bola v čase, keď bol prezidentom.

 

Poukázal na obdobie, keď ako úradujúci prezident nepodpísal zákon o rovnej dani, ktorý všade na západe chválili. „Keď dáte na knihy a časopisy jednotnú 19-percentnú daň, nemohol som to podpísať. Tak isto bola hlúposť 19-percentná daň na základné potraviny a lieky. Aj tam sa už zakladalo zbytočné predražovanie kníh, na tom štátny rozpočet nestál. Mnohých vydavateľov, ktorí sa rozbiehali, sme hneď v začiatkoch zastavili,“ zdôraznil bývalý prezident.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies