Schulz vyzýva na rozšírenie ukrajinských mierových rokovaní

NETKY.SK • 18 December 2014, 21:21 • 2 min
Schulz vyzýva na rozšírenie ukrajinských mierových rokovaní

BRUSEL - Mierové riešenie konfliktu na Ukrajine je možné dosiahnuť len kombináciou dialógu, diplomacie a sankcií, čo si od zaangažovaných strán vyžaduje trpezlivosť.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz to vo štvrtok vyhlásil v bruselskom sídle Európskej rady, kde si premiéri a prezidenti na úvod zasadnutia vypočuli jeho prejav. Šéf európskeho zákonodarného zboru sa vyjadril, že doterajšie dohody medzi ukrajinskou vládou a separatistami "neboli splnené", napriek tomu je však "rozhodujúce pokračovať v mierových rokovaniach a neobmedzovať ich na formát trojstrannej kontaktnej skupiny". Tú v súčasnosti tvoria Ukrajina, Rusko a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, podľa Schulza by však mala byť rozšírená o EÚ a USA.

 

"Iba konsolidované medzinárodné úsilie na najvyššej úrovni má potenciál viesť k udržateľnému a spravodlivému riešeniu," povedal s tým, že lídri by mali poskytnúť "silný mandát novej vysokej predstaviteľke (pre zahraničné veci Federice Mogheriniovej), aby konala v mene únie". Schulz v prejave poukázal na potrebu pomôcť obyvateľom Donbasu zmietaného vojnou a nasadiť v oblasti medzinárodných pozorovateľov, aby peniaze a materiál separatisti nezneužili. Podporil taktiež sankcie, ktoré dvadsaťosmička v súvislosti s Ukrajinou zaviedla voči Rusku, a vyzval na prípravu ich možného rozšírenia. Doterajšie opatrenia boli podľa neho účinné aj preto, že Európania zostali jednotní napriek odlišným záujmom a snahám postaviť ich navzájom proti sebe. Za "rozhodujúce" však považuje ponechanie priestoru pre dialóg s Ruskom. 

 

Predseda EP počas štvrtkového vystúpenia taktiež podporil nový investičný plán Európskej komisie na rok 2015-2017, ktorý je hlavnou témou summitu, ako aj aktuálne posilňovanie boja proti daňovým podvodom a únikom v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies