Schulz: Ukrajinská vláda je na ceste k strate svojej legitimity

NETKY.SK • 19 Február 2014, 14:03 • 2 min
Schulz: Ukrajinská vláda je na ceste k strate svojej legitimity

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz v súvislosti s násilím na Ukrajine dnes upozornil, že ukrajinská vláda je na najlepšej ceste prísť o svoju legitimitu.

slovakia

left justify in out

"Ukrajinu poznačila tragédia. Zlyhanie úradov zapojiť sa do skutočného dialógu viedlo k obnoveniu násilia a smrti mnohých demonštrantov a príslušníkov polície. To je šokujúce a neprijateľné a vyžaduje si to naliehavú akciu," uviedol predseda EP v stanovisku pre médiá.

Schulz upozornil, že ukrajinské úrady môžu prísť o všetku svoju legitimitu a zdôraznil, že je nevyhnutné, aby sa teraz vytvoril priestor pre prechodnú vládu národnej jednoty a aby boli vyhlásené predčasné voľby s cieľom navrátiť legitimitu vnútroštátnym orgánom.

"Ľudia by mali vyjadriť svoje názory hlasovacími lístkami, nie s kameňmi a palicami. Ďalšiemu krviprelievaniu sa treba za každú cenu vyhnúť. Vyzývam vládu, aby odvolala poriadkovú políciu a opozícia by tiež mala upustiť od násilia a nepodliehať provokáciám. Viem, že je to teraz ťažké, ale dialóg musí pokračovať," uviedol Schulz.

Predseda zákonodarného zboru EÚ zdôraznil, že Brusel potrebuje narábať s hrozbou dôveryhodných a cielených sankcií proti osobám, ktoré sú zodpovedné za porušovanie ľudských práv na Ukrajine.

EÚ podľa Schulza potrebuje tiež ponúknuť dôveryhodnú a významnú finančnú pomoc až sa situácia upokojí a nájde sa potrebné politické riešenie pre súčasnú krízu. 

Situácia na Ukrajine bude aj predmetom štvrtkových rokovaní konferencie prezidentov EP, na ktorej sa zúčastňuje predseda europarlamentu a lídri jednotlivých politických skupín EP. Schulz na konferenciu pozval aj eurokomisára pre rozšírenie a susedskú politiku Štefana Füleho, aby poslancom EP vysvetlil ďalší postup EÚ voči Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona