Schulz skončil ako predseda SPD, kolegov vyzval, aby odhlasovali dohodu

NETKY.SK • 13 Február 2018, 23:14 • 2 min
Schulz skončil ako predseda SPD, kolegov vyzval, aby odhlasovali dohodu

BERLÍN - Doterajší predseda nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Martin Schulz v utorok oznámil, že sa s okamžitou platnosťou vzdáva svojej predsedníckej funkcie. Zdôraznil pritom, že je čas na "obnovu" strany, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Schulza (62) na poste dočasne nahradí starosta nemeckého mesta Hamburg Olaf Scholz (59). Ten bude predsedom až do zjazdu SPD vo Wiesbadene, na ktorom si delegáti 22. apríla zvolia nového predsedu. Na tento post v utorok vedenie strany jednomyseľne nominovalo šéfku poslaneckého klubu SPD Andreu Nahlesovú (47).

 

Schulzovo odstúpenie sa očakávalo, doterajší predseda SPD totiž už minulú stredu avizoval, že po ukončení hlasovania členskej základne SPD o koaličnej zmluve na tento post rezignuje a za svoju nástupkyňu navrhne práve Nahlesovú. Napokon z funkcie odstúpil už v utorok.

 

Martin Schulz sa zároveň v piatok zriekol funkcie ministra zahraničných vecí vo veľkej koalícii s konzervatívcami. V písomnom vyhlásení vtedy konštatoval, že vnútrostranícka diskusia o jeho osobe ohrozuje úspech hlasovania členskej základne SPD o koaličnej zmluve so stranami únie CDU/CSU, proti ktorej sa stále stania časť sociálnych demokratov.

 

O obnovení veľkej koalície v Berlíne definitívne rozhodne až vnútrostranícke referendum SPD o koaličnej zmluve, v ktorom je oprávnených hlasovať dovedna 463.723 členov strany. Ak by sa vyslovili proti zmluve, budú jedinými realistickými možnosťami kancelárky Angely Merkelovej vytvorenie menšinovej vlády alebo vypísanie nových volieb, konštatuje agentúra AP.

 

Schulz v utorok pri oznámení svojho okamžitého odstúpenia z funkcie predsedu SPD uviedol, že koaličná dohoda obsahuje "70 percent" politiky sociálnych demokratov. Svojich straníckych kolegov zároveň vyzval, aby "ukončili personálnu debatu" a pri príležitosti jeho rezignácie sa sústredili na odhlasovanie koaličnej zmluvy. "Je to dobrá dohoda," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona