Schulz sa rozlúčil s europoslancami: Nebol som príjemným predsedom

NETKY.SK • 14 December 2016, 16:01 • 2 min
Schulz sa rozlúčil s europoslancami: Nebol som príjemným predsedom

ŠTRASBURG - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz (60) sa dnes v Štrasburgu krátkym príhovorom rozlúčil s europoslancami. V januári však ešte raz otvorí plenárne zasadanie EP, a to deň pred voľbou svojho nástupcu.

slovakia

left justify in out

"Celkom určite som nebol príjemným ani jednoduchým predsedom," vyhlásil v sieni pred plénom EP, avšak zdôraznil, že sa v uplynulých rokoch podarilo posilniť transnárodnú demokraciu, čo je však momentálne opäť v ohrození. Všade na starom kontinente sa podľa Schulzových slov udomácňujú separatisti a ultranacionalisti, ľudia, ktorí štvú iných proti sebe. Proti nenávisti akéhokoľvek typu a pôvodu sa mieni angažovať aj v budúcnosti s nasadením všetkých síl.

 

Nemecký sociálny demokrat, ktorý pôsobil v EP od roku 1994, na sklonku novembra avizoval, že sa vzdá funkcie, aby sa vrátil do vlasti, kde sa bude angažovať v politike na celoštátnej úrovni.

Denník Süddeutsche Zeitung vtedy napísal, že Schulz bude v budúcoročných spolkových voľbách hlavným kandidátom svojej strany pre Severné Porýnie-Vestfálsko. Podľa tlačovej agentúry DPA bolo vtedy však nejasné, akú presnú úlohu bude plniť pre SPD v Berlíne.

 

Schulz bol považovaný za možného alternatívneho kandidáta SPD na post nemeckého kancelára popri ministrovi hospodárstva Sigmarovi Gabrielovi, ktorý je vicekancelárom v súčasnej koaličnej vláde Angely Merkelovej. Ešte pravdepodobnejšie je však, že sa v prípade februárového zvolenia Franka-Waltera Steinmeiera za spolkového prezidenta stane novým šéfom nemeckej diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona