Schulz sa na budúci týždeň vzdá funkcie predsedu EP, nahradí ho Gianni Pittella

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 13:54 • 2 min
Schulz sa na budúci týždeň vzdá funkcie predsedu EP, nahradí ho Gianni Pittella

BRUSEL - Šéf Pokrokovej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente (EP) Hannes Swoboda oznámil, že sa 18. júna vzdá funkcie predsedu druhej najväčšej politickej skupiny v EP.

slovakia

left justify in out

Staronovým lídrom S&D by sa mal stať odchádzajúci predseda EP Martin Schulz. Novým šéfom zákonodarného zboru EÚ túži byť taliansky europoslanec Gianni Pittella.
     

Európski socialisti získali 25. mája vo voľbách do europarlamentu 189 kresiel. Došlo nielen k strate siedmich poslaneckých mandátov, ale aj k politickému prekresleniu zloženia tejto parlamentnej skupiny.
     

Martin Schulz, ktorý bol kandidátom socialistov na post predsedu Európskej komisie (v prípade víťazstva v eurovoľbách), sa 18. júna bude uchádzať o riadenie skupiny S&D, aby tak získal lepšiu pozíciu pri budúcich rokovaniach o dôležitých funkciách v inštitúciách EÚ.
     

Schulz už bol predsedom S&D, v období od júla 2009 do januára 2012, keď vo funkcii predsedu EP v rámci dohodnutej politickej rotácie nahradil Jerzyho Buzeka.
     

Rakúsky europoslanec Swoboda nebude kandidovať na opätovné predsedníctvo v skupine, čo Schulzovi dáva možnosť opätovne prebrať riadenie tejto frakcie. Musí sa však vzdať funkcie predsedu EP. Jeho rezignácia na tento post sa očakáva 17. júna.
     

V tomto prípade uvoľnený post preberie najstarší zo 14 podpredsedov S&D, ktorým je taliansky europoslanec Gianni Pittella, ktorý sa do EP dostal v mene talianskej Demokratickej strany (PD). 
     

Pittela ako dočasný predseda EP bude mať 1. júla na starosti slávnostné otvorenie plenárneho zasadnutia europarlamentu už v novom zložení a povedie práce tohto zhromaždenia až do volieb nového predsedu. Pittella sa netají, že má ambície získať túto funkciu, avšak podľa týždenníka European Voice nemá dostatočnú podporu zo strany talianskeho premiéra a lídra PD Mattea Renziho. Okrem toho sa o post predsedu EP môže uchádzať aj Európska ľudová strana (EĽS) ako víťaz európskych volieb.
     

Taliansky vplyv v skupine socialistov v EP v období 2014-2019 však bude veľmi silný. Ak v doterajšom zložení S&D (2009-2014) mali sociálni demokrati z Nemecka, Španielska a Talianska rovnaké zastúpenie, po 23 poslancov, v budúcom zložení europarlamentu bude s 31 mandátmi najsilnejšia národná delegácia z Talianska. Za ním nasleduje Nemecko (27 poslancov), Británia (20), Rumunsko (16), Španielsko (14) a Francúzsko (13). Slovensko, ktoré malo doteraz v S&D päť poslancov, o jeden mandát túto skupinu oslabilo.
     

V skupine S&D patrí viac ako polovica zvolených europoslancov medzi nováčikov a je tam aj značný počet žien. K novým prírastkom v skupine patria štyria poslanci z politických strán v Grécku a Maďarsku, ktoré doteraz neboli súčasťou S&D.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies