Schulz: Počas komunizmu utekali Maďari na Západ - aj to boli migranti

NETKY.SK • 26 Október 2016, 11:16 • 2 min
Schulz: Počas komunizmu utekali Maďari na Západ - aj to boli migranti

ŠTRASBOURG – Mali by sme si vážiť hrdinov maďarskej protikomunistickej revolúcie spred 60 rokov, netreba však zabúdať na to, že v tých časoch do západnej Európy prichádzali migranti práve z Maďarska, pretože utekali pred komunistickým režimom, vyhlásil dnes predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

slovakia

left justify in out

Predseda EP zdôraznil, že hrdinovia maďarskej revolúcie z roku 1956 sa stali idolmi nielen v Maďarsku, ale v celej Európe. Dodali podľa neho disidentom vo východnej Európe odvahu a nádej, že sa raz možno tiež stanú súčasťou demokratickej Európy.

 

Maďarsko bolo už viackrát terčom kritiky za svoj postup pri riešení migračnej krízy a stavbu hraničných bariér. Budapešť je vytrvalým odporcom povinných kvót na prijímanie migrantov, o čom Maďari nedávno hlasovali v referende. Hoci bolo pre nízku účasť neplatné, drvivá väčšina voličov hlasovala proti kvótam.

 

Schulz pripomenul, že aj aktuálny predseda Európskej rady Donald Tusk bol disidentom, za čo pykal vo väzení. Bývalý poľský premiér Tusk bol v tom čase prítomný v pléne EP. Európsky parlament už neraz vyjadril obavy, že legislatívne zmeny počas vlády Viktora Orbána v Maďarsku a Beaty Szydlovej v Poľsku sú v rozpore s demokraciou a právnym štátom. V pondelok EP vyzval Európsku komisiu, aby vytvorila stály systém monitorovania dodržiavania týchto hodnôt.

 

V Maďarsku 23. októbra 1956 vypuklo ozbrojené povstanie proti komunistickému režimu. Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojakom, ktorí mali potlačiť revolúciu. Tú po dvoch týždňoch krvavo potlačila sovietska armáda, pričom zahynulo takmer 3000 osôb, 12.000 ďalších utrpelo zranenia a približne 200.000 ľudí utieklo na Západ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona