Schulz obvinil Maďarsko, že pošliapava európske hodnoty

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 13:10 • 2 min
Schulz obvinil Maďarsko, že pošliapava európske hodnoty

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz, ktorý naplno využíva svoju právomoc zúčastňovať sa na otvorení summitov EÚ, využil túto možnosť aj vo štvrtok a v rámci svojho predslovu sa pred lídrami EÚ zmienil aj o Maďarsku, kde v pondelok poslanci parlamentu prijali kritizovanú novelu ústavy.

slovakia

left justify in out

"Európska únia je spoločenstvom hodnôt. Nemôžeme mlčať, ak jeden z členských štátov tieto hodnoty porušuje," uviedol Schulz tesne pred otvorením summitu EÚ.

Schulz dodal, že Európsky parlament vyzýva európskych predsedov vlád a prezidentov, aby pripravili adekvátnu reakciu a odpoveď na situácie, keď dochádza k pošliapavaniu základných európskych hodnôt.

Slová predsedu EP odzneli len niekoľko hodín po tom, ako maďarský premiér Viktor Orbán využil svoju prítomnosť v Bruseli a zvolal tlačovú besedu pre európskych novinárov, v rámci ktorej vysvetlil situáciu okolo novely ústavy zo svojho pohľadu.

Orbán v reakcii na prijatie novely ústavy, ktorú kritizovala Európska komisia aj Rada Európy, povedal, že maďarský parlament neprijal žiadnu právnu normu, ktorá by obmedzovala ústavný súd vo výklade zákonov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies