Schulz nerozumie Tsiprasovmu rozhodnutiu ohľadom voľby koaličného partnera

NETKY.SK • 21 September 2015, 12:44 • 2 min
Schulz nerozumie Tsiprasovmu rozhodnutiu ohľadom voľby koaličného partnera

PARÍŽ - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz dnes vyjadril poľutovanie nad rozhodnutím Alexisa Tsiprasa obnoviť koalíciu s malou pravicovou stranou Nezávislí Gréci.

slovakia

left justify in out

Tsipras a jeho strana Syriza sa stali víťazom nedeľných predčasných parlamentných volieb. Ich výsledok znamená, že Tsipras zostáva dominantnou postavou na gréckej politickej scéne, aj keď ho časť radikálov v jeho strane opustila. Urobili tak po tom, ako Tsipras podľahol požiadavkám zahraničných veriteľov, čím zabránil odchodu Grécka z eurozóny.

 

Schulz dnes v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu France Info vyhlásil, že nedokáže pochopiť Tsiprasovo rozhodnutie povolať do vlády Nezávislých Grékov, ktorých vo voľbách podporili menej ako štyri percentá voličov. Schulz uviedol, že mal s Tsiprasom dva telefonáty a zakaždým sa ho pýtal, prečo si vybral za partnera práve túto stranu. "V podstate mi ani neodpovedal. Je veľmi šikovný, najmä pri telefonovaní. Povedal mi veci, ktoré zneli presvedčivo, ale ktoré z môjho pohľadu vyzerajú čudne," vysvetlil Schulz.

 

Líder Nezávislých Grékov Panos Kammenos uviedol, že finančná podpora od EÚ, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu znížila status Grécka na "dlhovú kolóniu". Program jeho strany sa v mnohých bodoch zásadne rozchádza s programom Syrizy. Nezávislí Gréci sú za razantný boj s ilegálnou migráciou a bránia tesné vzťahy medzi štátom a pravoslávnou cirkvou.

 

Schulz sa v rozhovore vyjadril, že obdivoval spôsob, akým Tsipras prechádzal celým vlaňajším rokom i predvolebným obdobím, ale upozornil, že Kammenos je nepredvídateľný a treba ho mať stále pod kontrolou.

 

Podľa predbežných volebných výsledkov zverejnených dnes ráno v Aténach Syriza získala 35,47 percenta z doposiaľ spočítaných 99,44 percent odovzdaných hlasov a v 300-člennom má 145 kresiel. Do parlamentu sa spolu s ňou dostalo aj ďalších sedem strán.

 

Konzervatívna Nová demokracia (ND) získala 28,9 percenta, teda 75 parlamentných kresiel. Ultrapravicový Zlatý úsvit dosiahol zisk 6,99 percenta (18 kresiel), Panhelénske socialistické hnutie PASOK získalo 6,28 percenta (17 kresiel) a Komunistická strana Grécka (KKE) 5,55 percenta (15 kresiel).

 

Do parlamentu sa dostalo aj proeurópske centristická strana To Potami so ziskom 4,09 percenta hlasov (11 kresiel), pravicovo populistická strana Nezávislí Gréci s 3,69 percentami (10 kresiel) a Zväz centristov s 3,43 percentami odovzdaných hlasov (9 kresiel).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies