Schulz: Migranti predstavujú pre EÚ významnú historickú skúšku

NETKY.SK • 8 September 2015, 12:07 • 2 min
Schulz: Migranti predstavujú pre EÚ významnú historickú skúšku

ŠTRASBURG - Státisíce migrantov, ktorí prichádzajúci do Európy - muži, ženy a deti hľadajúci ochranu pred vojnou a prenasledovaním, predstavujú pre Európsku úniu a jej členov historickú skúšku.

slovakia

left justify in out

Týmito slovami otvoril v pondelok večer predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz septembrové plenárne zasadnutie europarlamentu v Štrasburgu.

 

Predseda EP upozornil, že správnou odpoveďou na výzvu spojenú s pohybmi migrantov nie sú stavanie plotov, odradzovanie utečencov, národné sebectvo či opatrenia na úrovni členských štátov, ale spoločná azylová a utečenecká politika.

 

Migrácia sa stala jednou z hlavných tém plenárneho zasadnutia EP. Poslanci očakávajú oficiálny návrh, ktorý v stredu v rámci prejavu o stave únie prednesie predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Jeho návrh sa má týkať prerozdelenia žiadateľov o azyl medzi členské štáty EÚ v rámci tzv. stáleho mechanizmu relokácií.

 

"Je to číre zúfalstvo, ktoré núti rodiny s malými deťmi preplavovať sa cez Stredozemné more na člnoch, prespávať na staniciach, liezť cez ostnatý drôt alebo schovávať sa v chladiarenských vozidlách," pripomenul Schulz obete tohto fenoménu. Upozornil, že títo ľudia utekajú pred kriminálnymi alebo teroristickými skupinami, ako je Islamský štát.

 

Šéf zákonodarného zboru EÚ zároveň pripomenul, že skutočná otázka, na ktorú musí Európa nájsť odpoveď, je, či chce byť "úniou proti všetkým, alebo úniou solidarity".

 

Vyzval európskych politikov, aby vo všetkých diskusiách o počte migrantov nezabudli, že ide o ľudí, ktorí prišli do Európy preto, lebo zdieľajú jej hodnoty.

 

"Naša reakcia na túto výzvu musí vychádzať z ľudskosti tých, ktorí prinášajú vysileným migrantom vodu, jedlo, oblečenie a hračky pre ich deti, prípadne pomáhajú v centrách pre utečencov, aby sa obraz utopeného chlapčeka Ajlana Kurdího, ktorý sa vryl do našich pamätí, už nikdy neopakoval," povedal Schulz v závere svojho prejavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona