Schulz: EÚ musí pomáhať udusiť džihádistické siete na Blízkom východe

NETKY.SK • 12 August 2014, 11:59 • 2 min
Schulz: EÚ musí pomáhať udusiť džihádistické siete na Blízkom východe

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz dnes v mene zákonodarného zboru EÚ odsúdil teror a násilie, ktorého sa v Iraku a na Blízkom východe dopúšťajú militanti z islamistickej organizácie Islamský štát (IS) a ktoré si vyžiadali už mnoho nevinných životov vrátane žien a detí.

slovakia

left justify in out

Schulz privítal medzinárodné úsilie zamerané na poskytovanie prístrešia a humanitárnej pomoci ľuďom, ktorí utekajú pred násilím a chcú sa vyhnúť genocíde a ďalším stratám na životoch. "Európska únia a jej členské štáty musia dôrazne podporovať každú snahu o humanitárnu pomoc postihnutým ľuďom a udusiť džihádistické siete, ktoré predstavujú celosvetovú hrozbu," uviedol predseda europarlamentu.

 

Podľa jeho slov vodca Islamského štátu abú Bakr Bagdádí vytvoril systém teroru cielene zameraný na náboženské a kultúrne menšiny, ktorý nepozná spravodlivosť a zľutovanie, a preto musí byť zastavený. Schulz dodal, že všetky umiernené sily v Iraku a medzinárodné spoločenstvo musia vytvoriť koalíciu, zabudnúť na veci, ktoré ich rozdeľujú a spoločne zastaviť "smrtiaci plán" Islamského štátu, ukončiť špirálu teroru a nahlodávanie irackého štátu.

 

Predseda Európskeho parlamentu pripomenul, že okolie Európskej únie je zo všetkých strán pod tlakom teroristov a extrémistov, ktorí sa snažia šírením smrti a násilia podmaniť si iných ľudí, prekresliť existujúce mapy a zabrániť prechodu k demokracii. 

 

"EÚ viac ako inokedy potrebuje silnú spoločnú zahraničnú politiku na pomoc rodiacim sa demokraciám v týchto krajinách, na zvýšenie bezpečnosti, stability a prosperity," skonštatoval Schulz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona