Schulz chce rovnaké podmienky a šance pre všetkých, bez ohľadu na pôvod

NETKY.SK • 16 August 2017, 07:06 • 2 min
Schulz chce rovnaké podmienky a šance pre všetkých, bez ohľadu na pôvod

BERLÍN - Vyzývateľ nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v blížiacich sa voľbách, volebný líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz považuje za najdôležitejšiu úlohu v súčasnej spolkovej republike vytvorenie rovnakých šancí pre ľudí s migračným pôvodom a ľudí bez neho.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z obsahu jeho prednášky, ktorá odznela dnes na spoločnom podujatí Berlínskeho inštitútu pre výskum integrácie a migrácie (BIM) a Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW) v nemeckej metropole. Podľa Schulzových slov treba dosiahnuť, aby osud a budúcnosť ľudí neurčoval ich pôvod. Nadišiel čas, aby spoločnosť bola spravodlivejšia. Prvým krokom k tomu by bolo vytvorenie rovnakých šancí na vzdelávanie všetkých detí. Preto je potrebné vynaložiť viac peňazí na školstvo, všetky inštitúcie od materských škôl po vysoké školy by mali byť bezplatné a treba posilniť aj odborné vzdelávanie, vyhlásil Schulz.

 

Nemecko, ako zdôraznil bývalý predseda Európskeho parlamentu, by malo rozpoznať, že z pestrofarebnosti môže iba profitovať, preto by k ľuďom žijúcim v krajine malo pristupovať jednotne a nemalo by prisťahovalcov spomínať ako osobitnú časť populácie. Spoločnosť v spolkovej republike je "prisťahovalecká", to je realita. Konzervatívni politici to neakceptujú, preto stále hovoria "o nás" a "o nich", preto sa nemôže vytvoriť v krajine moderná sociálna politika, mienil Martin Schulz.

 

Podľa jeho názoru je problémom, že pod rúškom slova integrácia sa všetci ľudia s migračným pôvodom hádžu do jedného vreca, aj keď sa o integrácii dá hovoriť iba v prípade nedávno príchodzích. V prípade tých, ktorí v Nemecku žijú už niekoľko generácií, sa treba usilovať o zdolanie diskriminácie a vytvorenie čo najlepších šancí. SPD, ako povedal, by preferovalo zriadenie nového rezortu pre integráciu, pretože otázky spojené s prisťahovalectvom sú v súčasnom vládnom kabinete rozdelené medzi priveľa zodpovedných.

 

Schulz prirovnal spolkovú republiku k tolerantnému domu, v ktorom platí jasný domáci poriadok, a tým je v prípade krajiny ústava. Obyvateľov tohto domu, teda reálne spoločnosť, treba ochrániť, avšak nie pred ľuďmi s migračným pôvodom, ale pred skutočnými nepriateľmi, odporcami demokracie. Integračnú politiku preto nemožno zamieňať s bezpečnostnými otázkami, vyhlásil Schulz.

 

Migrácia, zdôraznil opakovane volebný líder SPD, nie je výlučne nemeckým, ale spoločným európskym problémom, preto je v Nemecku a v Európe nutná jednotná prisťahovalecká a utečenecká politika. Popri nej je potrebné zlikvidovať príčiny, vyvolávajúce masovú vlnu migrácie v krajinách pôvodu prisťahovalcov, a to vyžaduje spoluprácu s africkými štátmi, dodal Martin Schulz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona