Schröder: EÚ má problém a jeho meno je Británia

NETKY.SK • 8 November 2013, 18:38 • 2 min
Schröder: EÚ má problém a jeho meno je Británia

VIEDEŇ - Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder trvá na tom, že iba väčšia integrácia pomôže EÚ v jej snahe zachovať si konkurencieschopnosť v nasledujúcich rokoch. Sociálny demokrat zároveň varoval pred Britániou, ktorej vláda podľa neho bude robiť všetko v záujme zablokovania úsilia spraviť EÚ vnútorne silnejšou.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný líder Nemecka však poukazuje na potrebu vzniku európskej federácie a taktiež na nutnosť vytvorenia postu spoločného ministra financií EÚ, ktorí by dohliadal na finančnú disciplínu členských krajín. Schröder, predchodca súčasnej kancelárky Angely Merkelovej, taktiež vyjadril svoj súhlasný postoj k prijatiu Turecka do bloku a užšej spolupráci s Ruskom, ak chce Európa súťažiť s USA a Čínou.

"Politická štruktúra EÚ nesmie zostať statická. Potrebujeme sa pohnúť vo veci politickej jednoty smerom k európskej federácii. Problém však má meno a je ním Británia. Pokiaľ budú Briti blokovať tieto snahy, nič sa neudeje. Neschopnosť zaviesť do praxe kroky, ktoré boli dohodnuté pred štyrmi rokmi na summite G20 v Pittsburghu s cieľom obmedziť finančný sektor, má veľa spoločného s finančným centrom Londýna. Tí, ktorí chcú mať viac integrácie, by sa nemali riadiť tými, ktorí nechcú," povedal Schröder na ekonomickom fóre v rakúskom Bregenzi. Dodal, že "Európa potrebuje ruské nerastné zdroje a naše ekonomiky potrebujú jeho trh".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies