Schopnosť pracovného trhu tvoriť nové miesta klesá

NETKY.SK • 20 August 2010, 08:24 • 2 min
Schopnosť pracovného trhu tvoriť nové miesta klesá

Schopnosť pracovného trhu tvoriť nové miesta klesá

slovakia

left justify in out

Schopnosť pracovného trhu tvoriť nové miesta aktuálne klesá, a to v porovnaní s jarnými mesiacmi tohto roka. Práve v tých mesiacoch totiž dochádzalo k výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti. Upozornili na to analytici, ktorých oslovila TASR.
      "Po zohľadnení sezónnych vplyvov našlo v júli na trhu práce uplatnenie približne o 8 % menej nezamestnaných registrovaných na úradoch, ako tomu bolo v mesiacoch marec až máj," konštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Dodal, že údaje Štatistického úradu SR naznačujú tvorbu nových pozícií v priemysle a stavebníctve. Sektor služieb však naďalej prepúšťa.
      Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej problémom na slovenskom trhu práce je určitý nesúlad medzi štruktúrou voľných miest a štruktúrou uchádzačov o zamestnanie. "Možno by preto nebolo na škodu, keby sa v prípade stredných aj vysokých škôl dbalo viac na potreby praxe," pripomenula.
      Júlovému poklesu počtu nepracujúcich o 0,01 percentuálneho bodu na 12,33 % pomohli podľa Sadovskej aj sezónne práce, ktoré sú pre letné mesiace typické. "Tie vykompenzovali možné doznievajúce prepúšťania v podnikoch," vysvetlila.
      Čísla evidovanej mieri nezamestnanosti by mali v nasledujúcich mesiacoch klesať, čo by malo byť postupnou reakciou na oživovanie slovenskej ekonomiky. Do konca roka sa však počet nepracujúcich nedostane pod 12-% úroveň, podotkla Sadovská.
      Analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Barta upozornil, že nastúpený pokles bude pomalý. "Slovenská ekonomika podľa skúseností vytvára nové pracovné miesta, ak jej rast presiahne 3 %. Keďže však rastie zatiaľ iba o niečo rýchlejšie ako toto potrebné minimum, aj nové pracovné miesta vytvára iba pomaly," uviedol.
      Ako dnes informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR miera evidovanej nezamestnanosti v júli medzimesačne klesla a dosiahla tak 12,33 %. V siedmom mesiaci tohto roka bolo na úradoch práce evidovaných 375.608 uchádzačov o zamestnanie. Z nich mohlo okamžite do práce nastúpiť 331.225. Ich počet v porovnaní s májom klesol o 430, v porovnaní s vlaňajškom naopak stúpol o 11.288.
      V prípade, ak by sa miera nezamestnanosti počítala z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie, dosiahla by 13,98 %. V takom prípade by sa do ich počtu započítavali aj nepracujúci, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania.
      K počtu nezamestnaných v júli pribudlo 24.817 osôb, naopak, z evidencie odišlo 25.978. Ide o Slovákov, ktorí si našli prácu, alebo ich úrady práce vyradili z evidencie.
      V priemere bol v siedmom mesiaci roka jeden nepracujúci zaregistrovaný na úradoch 13,45 mesiaca. Tento ukazovateľ v júli oproti júnu vzrástol o 0,16 mesiaca, medziročne dokonca o 2,56 mesiaca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies