Scholz: Putin odmieta akceptovať otvorenú a demokratickú Európu

NETKY.SK • 21 August 2022, 20:00 • 2 min
Scholz: Putin odmieta akceptovať otvorenú a demokratickú Európu

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz to vyhlásil počas dňa otvorených dverí vlády v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Kancelár tiež uviedol, že NATO a jeho rozširovanie nikdy neboli pre Rusko žiadnou hrozbou. Scholz ruského prezidenta Putina pred začiatkom ofenzívy na Ukrajine podľa vlastných slov ubezpečoval, že Ukrajina v najbližších 30 rokoch do NATO nevstúpi. Preto podľa Scholza rozpútal Putin vojnu na Ukrajine z „absolútne absurdných" dôvodov. 

 

obrazok

 

Scholz vyhlásil, že Putin vojnu na Ukrajine plánoval dlho vopred. „Toto je vojna, ktorú začal Putin, ktorú začalo Rusko, s jasným úmyslom ovládnuť svojho suseda (Ukrajinu)," uviedol a dodal,  že „v súčasnosti ide Moskve o ovládnutie oblastí na východe Ukrajiny, avšak nie je podľa neho isté, že ruské sily svoju agresiu potom zastavia."

Šéf nemeckej vlády dôrazne odmietol tvrdenia Moskvy, že členské krajiny NATO sa pred vypuknutím vojny nestarali o bezpečnostné záujmy Ruska. Zdôraznil tiež, že aj po viac než pol roku trvajúcej invázie je nutné zaistiť, aby nedošlo k ďalšej eskalácii konfliktu. Putin nesmie ovládnuť ostatné krajiny a nanovo načrtávať ich hranice," poznamenal nemecký kancelár. 

 

obrazok

 

Predseda vlády v Berlíne dodal, že Putin však nechce akceptovať liberálnu, otvorenú spoločnosť v Európe. Údajne mu napríklad tvrdil, že Bielorusko a Ukrajina by nemali byť samostatnými štátmi. Dialóg s Putinom však Scholz napriek všetkému podľa vlastných slov ukončiť nemieni. Dôležité je podľa neho nenechať sa zastrašiť.

 

V marci 1989 NATO predložilo program spolupráce medzi Východom a Západom. V novembri 1990 v Paríži členské štáty Varšavskej zmluvy a NATO podpísali Dohodu o konvenčných ozbrojených silách a Spoločnú deklaráciu o neútočení. Vznikla Severoatlantická rada pre spoluprácu – NACC, poradné fórum NATO a 9 krajín strednej a východnej Európy. Bruselský samit konaný 10. - 11. januára 1994 prijal program Partnerstvo za mier a pozval všetky krajiny NACC a KBSE do svojich štruktúr.

 

Z domova: Krúpa o smrti dcéry Alexandra Dugina: „Hnusná nacistka si smrť zaslúžila."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona