Schoeman tvrdí, že zakázanú látku užil neúmyselne

NETKY.SK • 8 Február 2020, 12:59 • 2 min
Schoeman tvrdí, že zakázanú látku užil neúmyselne

LAUSANNE - Olympijský víťaz v plávaní Roland Schoeman z Juhoafrickej republiky dostal ročný trest za doping. Podľa neho však jeho mierna výška indikuje fakt, že v jeho prípade mohlo ísť o kontamináciu doplnkov výživy a nešlo o úmysel.

slovakia

left justify in out

Vlani v máji ho pozitívne testovali na látku GW501516, ktorú je možné dostať na čiernom trhu a ktorá zvyšuje riziko vzniku rakoviny. "Treba povedať, že za podobný prečin Medzinárodná plavecká federácia (FINA) automaticky udeľuje trest v rozmedzí dvoch až štyroch rokov.

 

Udelenie ročného trestu beriem ako potvrdenie toho, že FINA pripustila fakt, že v mojom prípade mohlo ísť o kontamináciu a nebol v tom úmysel. Ak mám byť úprimný, v minulosti som príliš neveril atlétom, ktorí použili tento argument. Teraz som však zažil na vlastnej koži, že niečo také je naozaj možné," povedal Schoeman.

 

img

 

Tridsaťdeväťročný Schoeman sa chce prebojovať na olympijské hry do Tokia. Ročný dištanc má spätnú platnosť a vyprší 17. mája a Schoeman sa proti nemu môže odvolať na Športovom arbitrážnom súde (CAS).

 

Na OH 2004 v Aténach získal zlato na 4x100 m voľným spôsobom, striebro na 100 m voľným spôsobom a bronz na 50 m voľným spôsobom. Na konte má aj tri tituly majstra sveta a v roku 2005 prekonal vtedajší svetový rekord na 50 m motýlik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies