Schôdzka diplomatov krajín V4 a Beneluxu potvrdila odlišnosť názorov na kvóty

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 18:24 • 2 min
Schôdzka diplomatov krajín V4 a Beneluxu potvrdila odlišnosť názorov na kvóty

VIEDEŇ - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) a štáty Beneluxu dnes na stretnutí vysokopostavených predstaviteľov ich rezortov diplomacie v Prahe potvrdili odlišné názory na prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Účastníci sa však zhodli na nutnosti európskeho riešenia migračnej krízy. Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn využil tlačovú konferenciu v českej metropole, aby opätovne apeloval na väčšiu solidaritu v rámci únie a dodal, že bez rozdelenia bremena utečencov medzi všetky členské krajiny únie nemožno nájsť východisko z kríze.

 

Hostiteľ schôdzky, šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek aj pri tejto príležitosti potvrdil odmietavý postoj k záväzným kvótam pre prerozdeľovanie utečencov. "Chceme si zachovať kontrolu nad počtom ľudí, ktorí k nám prídu," citovala jeho slová tlačová agentúra APA. Aj on však zdôraznil význam spoločného európskeho riešenia a pripomenul, že práve problematika migrácie je "neprimerane silným motívom" pre stúpencov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.

 

Prítomní deklarovali zámer pokračovať aj naďalej v rokovaniach predstaviteľov krajín V4 a Beneluxu, čo by podľa Zaorálkových slov mohlo napomôcť pri prekonávaní "menších trhlín" vznikajúcich medzi Západom a Východom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies