Schôdza sa skončila Hodinou otázok, poslanci sa stretnú koncom júna

NETKY.SK • 3 Jún 2011, 08:19 • 2 min
Schôdza sa skončila Hodinou otázok, poslanci sa stretnú koncom júna

Schôdza sa skončila Hodinou otázok, poslanci sa stretnú koncom júna

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR dnes ukončili 11 rokovacích dní trvajúcu 18. schôdzu parlamentu netradične, pravidelnou štvrtkovou Hodinou otázok. Najbližšie sa plénum zíde 28. júna, kedy je naplánované dvojtýždňové zasadnutie.
      V rámci Hodiny otázok minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) odpovedal na otázku Kamila Homoľu (SDKÚ-DS), ktorého zaujímalo, či existujú nástroje, ako vymôcť od predsedu Smeru-SD Roberta Fica peniaze za jeho prísľub, že 44 postelí z kauzy Privilégium, ktoré súd označil za podvod, berie na seba. "Právne vymožiteľný tento verejný prísľub Roberta Fica nie je. Ale myslím si, že tento jeho prísľub a následná nečinnosť, ako aj iné verejné vyhlásenia, sa dá komentovať slovami - slovo robí chlapa," odvetil Mikloš.
      Poslednému rokovaciemu dňu dominovalo hlasovanie o novele zákona o prokuratúre z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS). Kritika opozície, Generálnej prokuratúry SR ani Najvyššieho súdu SR neodradila koaličných poslancov, ktorí ju 76 hlasmi schválili. Cieľom právnej normy je zvýšiť transparentnosť a otvorenosť prokuratúry aj zavedením otvorených výberových konaní na miesta prokurátorov či zverejňovaním rozhodnutí. Kritici však v novele vidia politizáciu a zasahovanie do nezávislej prokuratúry.
      Výsledná podoba schválenej novely je poznačená aj viacerými pozmeňovacími návrhmi koaličných poslancov, ktoré v konečnom dôsledku posilnenie kompetencií ministerstva spravodlivosti zmiernili. Aj preto napokon nebude záväzné stanoviská vydávať minister, ale generálny prokurátor, tak ako doteraz. Bude to však robiť na návrh šesťčlennej komisie, z ktorej polovicu bude menovať generálny prokurátor a polovicu šéf rezortu spravodlivosti. Zmena nastala aj v prípade odvolaní sa voči rozhodnutiu disciplinárnej komisie, o ktorých bude rozhodovať súd, a nie odvolacia komisia.
      Do druhého čítania sa dnes dostalo obmedzenie výherných automatov, ktoré vyplýva z návrhu novely zákona o hazardných hrách z dielne KDH. Kresťanskí demokrati navrhujú, aby na zriadenie herne v obci alebo v mestskej časti bol potrebný platný súhlas obecného alebo miestneho zastupiteľstva. Zároveň má platiť, že výherné automaty bude možné po novom prevádzkovať iba v herniach, a nie aj v pohostinstvách, ako je tomu dnes. V jednej takejto herni bude môcť byť najviac sto miest s výhernými prístrojmi alebo technickými zariadeniami obsluhovanými priamo hráčmi. V zariadení má navyše platiť zákaz fajčenia a pitia alkoholických nápojov.
      Plénum dnes rozhodlo aj o tom, že trestnoprávna imunita poslancom stále ostáva. Za návrh ústavného zákona z dielne Igora Matoviča (nezávislý), ktorý túto výsadu rušil, zahlasovalo len 32 zo 138 prítomných poslancov.
      Zmenu ústavy podporili všetci prítomní poslanci SaS, po troch poslancoch z KDH, SDKÚ-DS a OKS (členovia klubu Most-Híd) a tiež nezávislí poslanci Igor Matovič, Andrej Ďurkovský a Anna Belousovová. Totožný návrh pred pol rokom koalícia podporila. Opozičné strany Smer-SD a SNS zrušenie trestnoprávnej imunity podobne ako v minulosti nepodporili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies