Schodok českého rozpočtu dosiahol v októbri 96,73 miliardy Kč

NETKY.SK • 2 November 2010, 09:00 • 2 min
Schodok českého rozpočtu dosiahol v októbri 96,73 miliardy Kč

Schodok českého rozpočtu dosiahol v októbri 96,73 miliardy Kč

slovakia

left justify in out

Schodok českého rozpočtu dosiahol v októbri 96,73 miliardy Kč (3,94 miliardy eur). V porovnaní so stavom  koncom septembra klesol o 3 miliardy Kč. Vlani v desiatom mesiaci roka boli výdavky štátu o 138 miliárd Kč vyššie než jeho príjmy.
      Ministerstvo financií dnes informovalo, že za desať mesiacov tohto roka dosiahli príjmu štátu 834,5 miliardy Kč a výdavky 931,24 miliardy Kč.
      Príjmy štátu vzrástli vďaka daňovým výnosom. Výnos spotrebných daní vzrástol medziročne o 7,4 %, firemné dane stúpli o 4,7 % a o necelé 2 % viac sa získalo aj daňami od fyzických osôb. Asi o percento stúpol výber poistného na sociálne zabezpečenie.
      Z výdavkov je zaujímavá aj obsluha štátneho dlhu. Tento rok do konca októbra zaplatil štát na ňu a úroky štátneho dlhu 44,1 miliardy Kč. Suma bola o 2,9 miliardy Kč nižšia než v rovnakom období vlaňajška.
      Česká vláda v októbri dosiahla prebytok 2,8 miliardy Kč. Vlani v rovnakom mesiaci bol rozpočtový schodok 51 miliárd Kč. Tento rok však štát poskytol prevody zálohy obciam a krajom na priame náklady škôl na štvrtý štvrťrok už v septembri, kým vlani išli až v októbri.
      V tomto roku by mal schodok českého rozpočtu dosiahnuť 162,9 miliardy Kč. Ministerstvo tvrdí, že vláda ho neprekročí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies