Schizofrenici majú vysoké sklony k samovražednému konaniu

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 13:09 • 2 min
Schizofrenici majú vysoké sklony k samovražednému konaniu

Schizofrenici majú vysoké sklony k samovražednému konaniu

slovakia

left justify in out

img

Ľudia postihnutí schizofrénnou poruchou majú vysoké sklony k samovražednému konaniu a približne 10 percent týchto pacientov sa rozhodne samovraždu vykonať. V súčasnosti trpí týmto ochorením približne jedno percento populácie na celom svete. Prvé známky schizofrénie sa väčšinou objavujú v dospievaní alebo ranej dospelosti, teda medzi 15 a 35 rokom života a postihuje rovnako mužov aj ženy.
"Schizofrénia je asi najzávažnejšie psychické ochorenie, keď zlyhávajú tie najdôležitejšie adaptačné funkcie u človeka. Tie funkcie, ktorými hodnotíme naše prostredie a reagujeme na naše prostredie. Psychotický pacient má narušené tieto funkcie a vníma svoje okolie inak, skreslene a reaguje na základe týchto skreslených informácií a úsudkov," uviedol pre TASR Peter Korcsog z psychiatrického oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Rimavskej Sobote.
Za vznik ochorenia môže genetika, ale aj ďalšie škodlivé faktory, ako je napríklad užívanie drog, hlavne kanabisu. Prvé prejavy schizofrénie sa začínajú nešpecifickými problémami, ako sú napríklad plachosť, depresívne nálady, nepokoj, vzťahovačnosť a strata emócií. Typické príznaky schizofrénie sa rozvinú až neskôr.
K hlavným príznakom ochorenia patria halucinácie, bludy, neobvyklé správanie, ale aj zníženie vnútornej energie a spontánnosti. Tie príznaky často vedú k prehlbovaniu spoločenskej izolácie, nepochopeniu chorého človeka a jeho postupnému vylúčeniu z bežného života. U pacienta, ktorý trpí schizofréniou, môže dôjsť k rozporu medzi realitou vnímanou a realitou samotnou. Pacient môže byť vzťahovačný, môže sa cítiť prenasledovaný bludmi a halucináciami. Vytvára si vlastný zložitý svet, o zákonitosti ktorého môže opierať bludné presvedčenie.
Okrem toho však týchto ľudí viac ohrozujú aj mnohé telesné ochorenia, ktoré sú geneticky viazané na schizofréniu alebo súvisia s nezdravým životným štýlom týchto pacientov. Rizikovým faktorom je aj to, že pacienti so schizofréniou svoje telesné problémy často zanedbávajú a nevyhľadajú lekára včas.
Základom liečby je podľa Korcsoga užívanie antipsychotík. "Tie dokážu potlačiť príznaky, halucinácie, poruchy vnímania, bludy v myslení. Človek pod vplyvom liekov dokáže usporiadať psychické procesy tak, aby fungoval skoro primerane. Bohužiaľ lieky sú len symptomatické, teda potláčajú symptómy a väčšinou je potrebné celoživotné užívanie .

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies