Schengen je pre slovenský turizmus jednoznačne výhodou

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 13:43 • 2 min
Schengen je pre slovenský turizmus jednoznačne výhodou

BRUSEL/BRATISLAVA - Pre slovenský turizmus je Schengen jednoznačnou výhodou.

slovakia

left justify in out

Myslí si prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák.

 

"Vzhľadom na skutočnosť, že zdrojové krajiny, teda krajiny, odkiaľ k nám prichádza najviac turistov, sú krajiny v takzvanom schengenskom priestore, odbúranie hraníc podstatne zjednodušilo a uľahčilo cestovanie zahraničných turistov k nám na Slovensko," vysvetlil pre TASR Harbuľák.

 

Ďalšou výhodou je podľa jeho slov aj to, že ktorýkoľvek turista z tretích krajín, ktorému vydala krajina schengenské víza, môže automaticky navštíviť všetky krajiny Schengenu, teda aj Slovensko.

 

"Za jediný problém považujem nepružnosť Slovenska vytvoriť dostatočný počet vízových centier na Ukrajine a v Rusku, vzhľadom na rastúci dopyt po návšteve Slovenska turistov z týchto krajín," doplnil Harbuľák.

 

Keďže okolité krajiny sú v tomto smere podľa neho flexibilnejšie a majú niekoľkonásobne viac vízových centier, sú z tohto pohľadu dostupnejšie pre ruský a ukrajinský trh. "Záujem turistov z Ruska a Ukrajiny sa tak orientuje na iné európske krajiny. Na tento deficit doplácajú predovšetkým slovenské kúpeľné zariadenia," upozornil prezident ZCR SR.

 

Z pohľadu cestovania slovenských turistov do zahraničia považuje Harbuľák za hlavné pozitívum vstupu Slovenska do Schengenu predovšetkým voľný pohyb osôb v schengenskom priestore. Teda bez akýchkoľvek administratívnych prekážok, ako sú víza či kontroly a dlhé rady na hraniciach.

 

Schengen bol vytvorený v roku 1985 a Slovensko sa k nemu pripojilo v roku 2007. V súčasnosti ho tvorí 26 štátov (22 členských štátov EÚ, ďalej Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko).

 

Spomedzi členských štátov EÚ má tzv. opt-out výnimku Veľká Británia a Írsko, osobitné postavenie má aj Dánsko. V schengenskom priestore sa momentálne nenachádza z krajín EÚ Bulharsko, Rumunsko, Chorvátsko a Cyprus.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies