Schäuble: Turecký prezident Erdogan by mal objasniť prirovnanie k nacizmu

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 18:10 • 2 min
Schäuble: Turecký prezident Erdogan by mal objasniť prirovnanie k nacizmu

BERLÍN - Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble vyzval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby objasnil svoje "strašné" výroky o nacistických praktikách súčasného Nemecka.

slovakia

left justify in out

"Bolo by múdre, ak by prezident Erdogan čo možno najrýchlejšie našiel cestu, ako to dostať zo sveta," vyhlásil dnes v Berlíne pred zahraničnými novinármi šéf nemeckého rezortu financií.

 

Nikto nemá záujem na ďalšej eskalácii, "avšak nemôžeme akceptovať, aby sa takýmto spôsobom hovorilo o Nemecku," zdôraznil Schäuble.

 

Nemecko sa oddáva "nacistickým praktikám", keď odopiera tureckým politikom právo viesť pred nadchádzajúcim tureckým referendom kampaň medzi Turkami žijúcimi v Nemecku, vyhlásil 5. marca turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na akcii, ktorú v Istanbule zorganizovala ženská organizácia Kadem.

 

"Vaše praktiky sa v ničom nelíšia od nacistických praktík v minulosti," citovala hlavu štátu turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

 

Turecký prezident, ktorý chce v ústavnom referende naplánovanom na 16. apríla získať širšie výkonné právomoci a oslabiť vplyv parlamentu, ďalej obvinil Nemecko, že je nedemokratické.

 

Schäuble v dnešnom vyjadrení zdôraznil význam Turecka ako dôležitého partnera pre Nemecko a Európu a dodal, že Berlín má záujem na stabilnom a prosperujúcom Turecku. Zároveň však poznamenal, že vývoj v krajine polmesiaca sledujú s veľkými starosťami a že súčasná eskalácia výrazne sťažuje spoluprácu s touto krajinou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona