Schäuble silno kritizuje návrhy EK na zvýšenie deficitov rozpočtov

NETKY.SK • 18 November 2016, 15:50 • 2 min
Schäuble silno kritizuje návrhy EK na zvýšenie deficitov rozpočtov

BERLÍN - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble tvrdo kritizuje postoj komisára Európskej únie (EÚ) pre hospodárske a finančné záležitosti Pierra Moscoviciho.

slovakia

left justify in out

Vytýka mu, že Európska komisia (EK) so svojimi odporúčaniami k finančno-politickému smerovaniu postavila platnú európsku legislatívu na hlavu. 

 

Brusel tak znižuje tlak na krajiny, ktoré nespĺňajú podmienky Paktu stability a rastu. EK by mala kontrolovať rozpočty týchto krajín, no namiesto toho sa vyjadruje k finančno-politickému smerovaniu eurozóny. Schäuble tvrdí, že sa tak zvrátil celý európsky regulačný mechanizmus.

 

Moscovici prvýkrát vyzval štáty eurozóny k expanzívnejšej fiškálnej politiky a zvyšovaniu štátnych výdavkov, čím by došlo aj k vzostupu deficitov. Podľa tohto vyjadrenia by mali členské krajiny v budúcom roku zvýšiť výdavky v priemere o 0,5 % hrubého domáceho produktu nad rámec toho, čo je plánované v návrhoch rozpočtu.

 

Schäuble si myslí, že príčinou mnohých problémov v Európe nie je priveľa reforiem, ale naopak, príliš málo. V súvislosti s obrovskou globálnou mierou zadlženosti a lacnými peniazmi centrálnych bánk varoval pred dôsledkami voľnej peňažnej politiky. Podobné varovania neustále prichádzajú aj od Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS). "Ak nebudeme dávať pekelný pozor, pohybujeme sa k ďalšej kríze, k ďalšej bubline," varuje Schäuble. Tou najväčšou chybou by bolo v reakcii na finančnú krízu uvoľniť reguláciu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies