Schäuble predstavil plán týkajúci sa daňových rajov

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 09:34 • 2 min
Schäuble predstavil plán týkajúci sa daňových rajov

BERLÍN - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v nedeľu predstavil detaily plánu na riešenie situácie súvisiacej s daňovými rajmi.

slovakia

left justify in out

Plán zahŕňa aj vytvorenie registrov, ktoré budú obsahovať mená vlastníkov firiem. Minister pre televíziu ARD uviedol, že ak budú registre so zoznamom vlastníkov medzinárodné, bude možné vyhľadať všetkých ľudí, ktorí sú v pozadí týchto spoločností. V rámci EÚ už sú takéto registre odsúhlasené v štvrtej smernici zameranej na  boj proti praniu špinavých peňazí (AMLD). Túto smernicu musia krajiny zapracovať na národnej úrovni do polovice roku 2017.


Minister tiež poukázal na dohodu o výmene daňových informácií, do ktorej sa doteraz zapojilo zhruba sto krajín. Tiež začne byť účinná v roku 2017. Podľa jeho slov škandál Panama Papers (Panamské dokumenty) vytvára tlak na ostatné krajiny, aby sa pridali. "Teraz sa zvyšuje tlak na krajiny, ktoré sa nepridali, napríklad USA,“ povedal Schäuble. Zároveň dodal, že premlčacia lehota na daňové priestupky by mala v budúcnosti začať plynúť až vtedy, keď si daňovník splní povinnosť o poskytnutí informácií.


Minister taktiež hovorí o vytvorení "čierneho zoznamu“, na ktorý by sa mohli dostať krajiny, ktoré sa nepripojili k automatickej výmene údajov. To by znamenalo, že určité finančné transakcie s týmito krajinami by neboli povolené.
Pod heslom Panama Papers informovali minulý týždeň médiá po celom svete o firmách v takzvaných daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona