Schäuble podporuje právo veta EK na zlé rozpočty členov eurozóny

NETKY.SK • 25 November 2014, 12:18 • 2 min
Schäuble podporuje právo veta EK na zlé rozpočty členov eurozóny

MNÍCHOV - Európska komisia (EK) by mala mať podľa nemeckého spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho právo odmietnuť rozpočty členov eurozóny, ktorých deficit by neúmerne zvyšoval ich štátny dlh. Informuje o tom v najnovšom vydaní nemecký spravodajský týždenník Focus.

slovakia

left justify in out

"Menový komisár by mal disponovať právom veta na rozpočty, ktoré porušujú stabilizačné kritériá eurozóny,"  povedal minister týždenníku. Dúfa, že šéfovia štátov a vlád nastúpia na túto cestu už na svojom decembrovom summite.
      

Francúzsko pred pár týždňami oznámilo, že schodok jeho rozpočtu klesne pod 3 % hrubého domáceho produktu až v roku 2017, teda o dva roky neskôr, než je termín pre členov eurozóny.
      

Dodatočné právomoci, ktoré by získal menový komisár, by neporušovali práva národných rozpočtov, zdôraznil Schäuble. Dodal, že "parlamenty v postihnutých štátoch by samostatne rozhodovali, či štátne výdavky znížia, alebo či zvýšia dane, prípadne či sa rozhodnú pre reformy, ktorých výsledkom by bol hospodársky rast". Novým právom veta by podľa Schäubleho eurozóna vyslala "silný signál, že naozaj chceme ctiť svoje spoločné záväzky".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies