Schäuble navrhol Grécku, aby uhradilo domáce platby dlžobnými úpismi

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 11:00 • 2 min
Schäuble navrhol Grécku, aby uhradilo domáce platby dlžobnými úpismi

BERLÍN - Grécko by mohlo vydať neformálne dlžobné úpisy, tzv. IOU úpisy, a použiť ich ako svoj dočasný peňažný nástroj na uhradenie domácich platieb.

slovakia

left justify in out

Naznačil to vraj v pondelok (13.7.) počas summitu eurozóny nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na článok v nemeckých novinách Handelsblatt.

 

Grécka štátna pokladnica je prázdna a banky v krajine sú od 29. júna zatvorené. Už minulý týždeň sa v gréckych médiách objavili špekulácie, že kabinet chystá zavedenie paralelnej meny, aby mohol na konci júla vyplatiť dôchodky a mzdy štátnym zamestnancom. Grécke ministerstvo financií to však poprelo.

 

Denník Kathimerini s odvolaním sa na nemenované zdroje minulý týždeň napísal, že grécke úrady pripravujú vydanie dlžobných úpisov IOU, ktorými na konci mesiaca vyplatia dôchodky a mzdy vo verejnom sektore, ak dovtedy vláda nedostane peniaze od veriteľov.

 

Aj Schäuble podľa niektorých účastníkov rokovaní, ktorí nechceli byť menovaní, navrhol Aténam, aby využili IOU na uhradenie domácich finančných záväzkov. Vydane IOU bolo aj jedným z bodov pondelkového (13.7.) stretnutia Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona