Schäuble je proti novému odpisu z gréckeho dlhu

NETKY.SK • 17 Január 2015, 16:35 • 2 min
Schäuble je proti novému odpisu z gréckeho dlhu

BERLÍN - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble varoval gréckych politikov, aby pred voľbami nedávali sľuby, ktoré nemôžu splniť a jasne vyhlásil, že je proti novému odpisu z gréckeho dlhu. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V Grécku sa o týždeň 25. januára konajú predčasné parlamentné voľby. V prieskumoch vedie krajne ľavicová strana Syriza, ktorá je proti úsporným opatreniam. Voličom sľúbila, že bude požadovať od veriteľov odpísanie ďalšej časti z gréckeho dlhu.
      

Schäuble v rozhovore pre nové vydanie časopisu Der Spiegel, ktoré vyšlo práve dnes, vyhlásil, že nová grécka vláda musí dodržiavať platné dohody, pretože je to v záujme samotných Grékov.
      

"Politici v Grécku si musia dávať pozor, aby pred voľbami nesľubovali viac, ako budú po nich schopní splniť," vyhlásil doslova Schäuble.
      

Líder Syrizy Alexis Tsipras sa však odvoláva na londýnsku konferenciu v roku 1953. Veritelia vtedy odpísali zhruba polovicu z dlhu tzv. západného Nemecka a predĺžili mu termín splatenia zvyšných pohľadávok, aby podporili povojnovú rekonštrukciu krajiny. Na londýnskej konferencii sa zúčastnili zástupcovia 20 veriteľských štátov, a to vrátane Grécka, Portugalska a Talianska.
      

Grécko muselo od roku 2010 požiadať o dva záchranné programy v celkovej výške 240 miliárd eur, aby sa vyhlo bankrotu. A v roku 2012 boli súkromní veritelia, teda banky, poisťovne a investičné fondy, v rámci druhého záchranného programu prinútení odpísať zhruba polovicu svojich pohľadávok voči Grécku.
      

Syriza teraz požaduje odpustenie časti z pôžičky, ktorú Grécku poskytli štáty eurozóny, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF). Súkromným držiteľom gréckych dlhopisov sľubuje ich úplné splatenie.
      

Ale MMF ani ECB nemôžu odpísať Grécku časť z dlhu, jedine štáty eurozóny mu môžu pomôcť zmierniť dlhy, a to znížením úrokov a predlžením termínu splatnosti dlhov. Schäuble však jasne odkázal Syrize, že je proti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies