Schäuble chce presadiť diskusiu o dani z finančných transakcií aj na G20

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 15:31 • 2 min
Schäuble chce presadiť diskusiu o dani z finančných transakcií aj na G20

BRATISLAVA - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa bude usilovať dostať tému dane z finančných transakcií do globálnej diskusie.

slovakia

left justify in out

Túto snahu avizuje po tom, čo v Európe doteraz pokusy zaviesť daň z finančných transakcií neuspeli. Povedal to podľa agentúry Bloomberg novinárom počas rokovania ministrov financií G20 v čínskom Chengdu s tým, že túto tému chce dostať na rokovací stôl globálnych hráčov aj v prípade, že by sa výsledky ukázali až o niekoľko rokov. Jednou z aktuálnych tém rokovania G20 je pritom práve snaha eliminovať daňové úniky, čo Schäuble vníma ako podporu pre svoj zámer.


„Všetci súhlasia, že by to bolo správne urobiť na globálnej úrovni, ale nikto to nevyskúšal. To je dôvod, prečo som to vyskúšal a povedal som, že toto je niečo, čo by sme mali urobiť ako ďalší krok v našej plodnej spolupráci,“ vyhlásil nemecký minister financií.


Plány na zavedenie dane z finančných transakcií boli v rámci celej európskej dvadsaťosmičky neúspešné. Aktuálne diskusie sú o hľadaní kompromisu v rámci užšej skupiny krajín „rozšírenej spolupráce“, ktorý by si vyžadoval konsenzus minimálne deviatich krajín. Momentálne do tejto skupiny štátov patria Rakúsko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko.


Táto skupina podľa agentúry Bloomberg zabránila totálnemu zlyhaniu iniciatívy zavedenia dane z finančných transakcií v únii. Podľa Schäubleho to bolo aj vďaka kompromisnému návrhu rakúskeho ministra financií Hansa Joerga Schellinga. Konečný osud iniciatívy zrejme určí septembrový summit ministrov financií krajín Európskej únie.


Daň z finančných transakcií tak bude jednou z dôležitých tém slovenského predsedníctva v rámci Rady Európskej únie. Práve pre naše aktuálne predsedníctvo bol na rokovaní G20 za Európsku úniu aj minister financií Peter Kažimír. Počas víkendu sa v Číne diskusie sústredili na aktuálny stav svetovej ekonomiky, reformu finančného sektora a medzinárodnú architektúru bankového systému. Ministri financií a predstavitelia centrálnych bánk sa nevyhli ani témam verejných a súkromných investícií, koordinácii a nastaveniu daňových systémov a témou bol aj boj proti financovaniu terorizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona