Schäuble by mal zvýšiť úsilie o daň z transakcií, tvrdí SPD

NETKY.SK • 10 August 2015, 09:09 • 2 min
Schäuble by mal zvýšiť úsilie o daň z transakcií, tvrdí SPD

BERLÍN - Európa by mala zaviesť daň z finančných transakcií čo najskôr. Vyhlásil to predstaviteľ Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Thorsten Schäfer-Gümbel pre Bild am Sonntag.

slovakia

left justify in out

Vytvára tak tlak na nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho, aby zvýšil úsilie pri rokovaniach o tejto otázke. "Daň z finančných transakcií musí prísť čo najskôr. Nemôže sa stať, že tí, čo spôsobili finančnú krízu, sa vyhnú zodpovednosti. Minister financií Schäuble musí konečne zvýšiť tempo,“ povedal Schäfer-Gümbel.


Prvé návrhy dane z finančných transakcií sa objavili v 70. rokoch minulého storočia. Dôvodom boli snahy o obmedzenie špekulácií s menami. Túto myšlienku oprášili Francúzsko a Nemecko v roku 2012 v snahe zabrániť okolnostiam, ktoré viedli k najhoršej finančnej kríze za generáciu.


Myšlienku dane z finančných transakcií okrem Slovenska podporujú aj Nemecko, Belgicko, Grécko, Estónsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Slovinsko, Rakúsko a Francúzsko. Daň bola pôvodne plánovaná na rok 2016. Európsky komisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici však v júli uviedol, že daň by mala vstúpiť do platnosti začiatkom roku 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies