Schäuble: Berlín nechce meniť rozpočtové pravidlá EÚ

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 13:44 • 2 min
Schäuble: Berlín nechce meniť rozpočtové pravidlá EÚ

BERLÍN - V otázke dodržiavania rozpočtových pravidiel Európskej únie panuje v nemeckej vládnej koalícii zhoda.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to vo štvrtok minister financií Wolfgang Schäuble a dodal, že vlády členských štátov musia pokračovať v reformách, ktoré zabezpečia dlhodobý rast. Možnosť, že štáty, ktoré uskutočňujú potrebné reformy, by mohli žiadať o uvoľnenie rozpočtových pravidiel, naznačil tento týždeň šéf vládnych sociálnych demokratov Sigmar Gabriel. 

 

"Žiadne rozdiely v rámci nemeckej vlády neexistujú," povedal Schäuble pre nemecký rozhlas. "Monetárna politika nám môže poskytnúť určitý čas, problémy však musia v konečnom dôsledku vyriešiť politici," zdôraznil minister. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že rozpočtové pravidlá obsiahnuté v Pakte stability a rastu Európskej únie sú dostatočne flexibilné a nie je potrebné ich meniť. Dodala, že ide o stanovisko, ktoré zdieľa aj minister hospodárstva a šéf koaličných sociálnych demokratov Sigmar Gabriel. "Zhodujeme sa, že nepotrebujeme žiadne zmeny paktu," povedal Merkelová, pričom sa odvolala na rozhovor s Gabrielom. 

 

Možnosť, že z výpočtu rozpočtových schodkov by sa mohli vyňať náklady zavádzania reforiem, naznačil Gabriel v pondelok počas návštevy Francúzska. Minister následne uviedol, že nespochybňuje rozpočtové pravidlá EÚ obsiahnuté v Pakte stability a rastu a chcel iba poukázať na možnosť využitia existujúcich výnimiek. 

 

O väčšiu flexibilitu pri dosahovaní rozpočtových cieľov EÚ otvorene žiadajú Taliansko a Francúzsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies