SBL v novej sezóne s desiatimi tímami, nováčikom bude Žilina

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 15:59 • 2 min
SBL v novej sezóne s desiatimi tímami, nováčikom bude Žilina

BRATISLAVA - Najvyššia slovenská súťaž basketbalistov bude mať v novej sezóne desať účastníkov. V záverečný deň podania prihlášok potvrdil účasť v SBL 2017/2018 aj MBK Žilina, ktorý bude figurovať ako nováčik. V lige v porovnaní s predchádzajúcou sezónou nepokračujú Nitra a Lučenec.

slovakia

left justify in out

Nitra skončila v uplynulom ročníku na poslednom mieste. Z ligy nezostúpila, ale na konci júna oznámila, že odstupuje do súťaže. Dôvodov malo byť viacero - vysoké konkurenčné prostredie vrcholových športových klubov v Nitre, nadväzujúca nemožnosť získania dostatočného objemu financií od potenciálnych sponzorov v regióne na bezproblémové odohratie celej sezóny a aj nízka kvalita voľných slovenských hráčov s nepomerom k ich platovým požiadavkám. Po 15 rokoch tak z basketbalovej mapy zmizne dvojnásobný majster Slovenska (2005, 2009) a víťaz Slovenského pohára (2012).

 

Nitru nasledoval Lučenec, ktorý sa vlani vrátil medzi elitu po ôsmich rokoch. Vydržal však len jednu sezónu. "Určite je to sklamanie pre fanúšikov, ktorí patrili k najlepším v súťaži, ale aj pre ostatnú basketbalovú verejnosť. Možným prísľubom do budúcnosti môže byť aj to, že mládež v Lučenci bude pokračovať," uviedol na oficiálnom webe SBL jej riaditeľ Peter Mičuda.

 

Pre štart v SBL sa po počiatočných váhaniach rozhodol aj MBK Žilina. Účastník prvoligovej súťaže mal k postupu našliapnuté už po základnej časti, v skupine o prvé až piate miesto v uplynulej sezóne jasne triumfoval. "Rozhodli sme sa hlavne kvôli mládeži, pre ktorú chceme, aby mala kde hrať a malo to aj pokračovanie," zdôvodnil prihlášku generálny manažér Žiliny Ondrej Šoška.

 

Sezóna 2017/2018 tak bude mať párny počet účastníkov – desať. Prihlášku si podali: BK Inter Bratislava (obhajca titulu), MBK Rieker Com-Therm Komárno, KB Košice, BC Prievidza, BK Levickí Patrioti, Iskra Svit, MBK Handlová, VŠEMvs Karlovka Bratislava, BK 04 AC LB Spišská Nová Ves a MBK Žilina. Základná časť sa podobne ako pred rokom bude hrať štvorkolovým systémom (2x doma, 2x vonku), ligový kolotoč si dá prestávku počas oficiálnych asociačných termínov a Slovenského pohára.

 

Úvodný rozskok nového ročníka je na programe 30. septembra 2017. "Na poslednej schôdzi SBL sa kluby dohodli, že pri počte desiatich klubov v lige sa bude hrať štvorkolovým systémom. V základnej časti sa odohrá 36 kôl s následným play off. Oproti uplynulému ročníku bude v základnej časti o osem kôl menej, čo dáva družstvám možnosť kvalitnejšie trénovať a lepšie sa pripraviť na súťaž. Verím, že to pomôže hlavne mladým hráčom," dodal Mičuda pre basketliga.sk.

 

Okrem tradičných ligových zápasov je v hre aj účasť slovenských tímov v medzinárodných súťažiach. Inter mal záujem o účasť v Európskom pohári FIBA, ale napokon nedostal od Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) výnimku na svoje koše v Hant aréne. Záujem je však o Alpsko-jadranský pohár, ktorý vyhrali v sezóne 2016/2017 basketbalisti Komárna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies