SBA nesúhlasí s použitím bankového odvodu na odkup pohľadávok Váhostavu-SK

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 12:26 • 2 min
SBA nesúhlasí s použitím bankového odvodu na odkup pohľadávok Váhostavu-SK

BRATISLAVA - Slovenská banková asociácia (SBA) trvá na tom, aby bankový odvod slúžil výhradne na účely, pre ktoré bol vytvorený.

slovakia

left justify in out

"Nesúhlasíme so zmenami v zákone, ktoré Národná rada (NR) SR prijala vo štvrtok. Máme obavu, že tento odvod bude využívaný na iné účely ako na riešenie kríz v bankovom sektore," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii prezident SBA Alexander Resch.

 

Asociácia zároveň pripomenula, že bankový odvod vznikol v roku 2011 preto, aby mal štát do budúcnosti finančné prostriedky na preklenutie možných finančných kríz v bankovom sektore.

"Legislatívne zmeny spôsobia, že prostriedky nahromadené v bankovom fonde môžu byť využité na iný účel, napríklad na selektívnu podporu rôznych spoločností, a nie na riešenie prípadných finančných kríz v bankovom sektore. To zjavne mení účel bankového odvodu," vyhlásil Resch s tým, že nie je jasný účel ani mechanizmus, ako budú tieto peniaze využívané. "Bude to iba na rozhodnutí akejkoľvek vlády," varoval.

 

SBA zároveň uviedla, že je otvorená o zmenách v legislatíve diskutovať s Ministerstvom financií (MF) SR.

 

Novelou Obchodného zákonníka, ktorú vo štvrtok (23.4.) schválil parlament, sa rozširuje účel použitia osobitného odvodu bánk aj na posilnenie vlastných zdrojov spoločností, v ktorých má štát 100-% majetkovú účasť. Malým veriteľom Váhostavu-SK sa chystá štát cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ponúknuť okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Na tento odkup sa majú použiť práve peniaze z osobitného odvodu.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes potvrdil, že vláda to spraví presne tak, ako si naplánovala. "Túto operáciu nemôže nikto zastaviť, takže my ideme ďalej. Presne tak, ako bol zákon prijatý, sa bude táto operácia realizovať," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies