SAZ potvrdil doživotný trest pre Haboráka, odvolanie si premyslí

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:45 • 2 min
SAZ potvrdil doživotný trest pre Haboráka, odvolanie si premyslí

SAZ potvrdil doživotný trest pre Haboráka, odvolanie si premyslí

slovakia

left justify in out

Slovenský atlét Milan Haborák dostal doživotný zákaz športovej činnosti, definitívny verdikt vyhlásila po stredajšom zasadaní Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu (SAZ). Tridsaťsedemročný guliar si vyslúžil trest za druhé previnenie v kariére, keď mu slovenskí antidopingoví komisári ešte v júni našli v tele zakázanú anabolickú látku stanozolol.
"Stanovisko disciplinárnej komisie je doživotné zastavenie činnosti podľa zákona o športe č. 300/2008 Z. z., § 19 a § 21. Pán Haborák sa tak nemôže zúčastňovať žiadnej športovej činnosti. Samozrejme, má možnosť sa proti tomuto rozhodnutiu odvolať, ale to už nie je záležitosť disciplinárnej komisie, ale jeho a potom Výkonného výboru," povedal pre TASR predseda disciplinárnej komisie SAZ Zdeněk Hrbáček.
V prípade odvolania by musel Haborák preukázať, že látka sa dostala do jeho tela neúmyselne. "Pokiaľ sa u neho našla nejaká látka, tak je za to zodpovedný a musí preukázať, ako sa tam dostala. My sme dostali vzorky A a B pozitívne a tým to pre nás končí," dodal Hrbáček.
Trojnásobného víťaza ankety Atlét roka (2000 - 2002) pozitívne testovali 21. júna v jeho bydlisku, kde mu odobrali vzorky moču. Tieto potom skúmalo laboratórium v rakúskom Seibersdorfe, ktoré v A-vzorke odhalilo malé množstvo cca 2 nanogramy zakázanej látky. Stanozolol patrí medzi anabolické látky, ktoré nie sú vlastné ľudskému telu a pri takýchto nie je podstatné množstvo, ale fakt, že sa do tela dostali. Haborák potom požiadal o preverenie B-vzorky, za čo musel v rakúskom laboratóriu zaplatiť z vlastného vrecka 730 eur. Aj táto vzorka však bola pozitívna a tak Antidopingová agentúra Slovenskej republiky odporučila v tejto veci SAZ disciplinárne konanie.
"Disciplinárna komisia SAZ na čele s pánom predsedom Zdenkom Hrbáčkom postupovala veľmi korektne a jednoducho v rámci svojich kompetencií mi uložili tento trest. Myslím, že dvakrát 14 dní mám čas ešte niečo s tým spraviť, takže sa poradím a uvidím, čo ďalej," povedal pre TASR Haborák, ktorý by ešte mohol dokázať, že zakázanú látku užil neúmyselne prostredníctvom napríklad liekov, alebo výživových doplnkov. Na Slovensku je iba jeden lekársky schválený prípravok, ktorý obsahuje stanozolol, v zahraničí sú však voľne dostupné aj ďalšie prípravky s obsahom zakázanej látky. "V tejto chvíli si musím hlavne ujasniť, čo by som odvolaním teoreticky získal. Nie je mojou snahou to preťahovať, alebo nejakým spôsobom mariť. Mojou jedinou snahou je možno vysvetliť, že to nedovolené užitie, mohlo byť nevedomé," dodal Haborák.
Keďže trest je celoplošný, Haborák nemôže okrem vrcholového športovania pôsobiť ani ako tréner, či vo funkcionárskych štruktúrach. Podľa vlastných slov však takéto ambície nikdy nemal. "Ja som sa atletike minimálne 5-6 rokov nevenoval profesionálne a nemal som z toho ani príjem, takže atletiku som vnímal ako koníček. Nemal som ambície v tejto oblasti pôsobiť, ale jediné, čo mi vadí je to, že sa venujem mládeži naozaj len tak zadarmo a za chvíľu budem doma a povedať všetkým, že choďte domov sa mi zdá, ako nie na mieste," dodal Haborák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona