Saxo Bank: Cena ropy by mohla v roku 2016 opäť vyskočiť nad 100 dolárov za barel

NETKY.SK • 30 December 2015, 12:22 • 2 min
Saxo Bank: Cena ropy by mohla v roku 2016 opäť vyskočiť nad 100 dolárov za barel

BRATISLAVA - Návrat cien ropy nad 100 dolárov za barel, výrazný rast cien striebra, posilnenie ruského rubľa voči euru a doláru, či naštartovanie brazílskej ekonomiky vďaka Olympijským hrám. Toto sú len niektoré z 10 udalostí, ktoré by mohli mať v budúcom roku vplyv na finančné trhy, ako aj na ekonomiky štátov, ak by k nim došlo. Každoročne týchto 10 šokujúcich udalostí zverejňuje Saxo Bank.

slovakia

left justify in out

"Šokujúce predpovede predstavujú desať pomerne kontroverzných a nesúvisiacich myšlienok, ktoré by mohli obrátiť investičný svet hore nohami. Cieľom týchto predpovedí je prinútiť k zamysleniu sa smerom proti prúdu a upozorniť na podceňované," vysvetlil hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

 

Banka predpovedá, že euro by mohlo voči doláru posilniť až na úroveň 1,23 EUR/USD. "Európa má masívny prebytok bežného účtu a spolu so slabou infláciou by to malo v makroekonomickej logike znamenať silnejšiu menu. Euro sa odrazí od dna, čo znamená, že sa navrátime k časom slabšieho dolára, čo bude priamym dôsledkom americkej monetárnej politiky," predpovedá banka.

 

Rast by mohol čakať aj ruský rubeľ, ktorý by do konca budúceho roka mohol posilniť až o 20 %. "Nárast dopytu po rope a nevhodne nastavené pomalé zvýšenie sadzieb americkou centrálnou bankou Fed spôsobí, že do konca roka sa rubeľ voči doláru a euru zdvihne o takmer 20 %," uvádza dôvody Saxo Bank.

 

Ďalšou z predpovedí banky je, že Olympijské hry môžu "nakopnúť" k rastu brazílsku ekonomiku. "Stabilizácia, investičné výdavky a skromné reformy budú spolu s lacnejšími menami, ktoré pomáhajú vývozu z rozvíjajúcich sa krajín, znamenať obnovenie sentimentu pre Brazíliu," tvrdí Saxo Bank.

 

Môže sa stať aj to, že v USA v prezidentských voľbách vyhrá demokrat. Dôvodom bude oslabenie republikánov, pretože podľa banky by na povrch mohli preniknúť detaily vnútorného boja o budúcom smerovaní strany. "Spôsobí to drvivé víťazstvo Demokratickej strany, ktorá úspešne zburcuje mladých voličov frustrovaných z patovej politickej situácie a zo slabých pracovných vyhliadok v posledných ôsmich rokoch," predpokladá banka.

 

Saxo Bank upozorňuje aj na možný návrat ceny ropy nad 100 dolárov za barel (1 barel = 159 litrov). V súčasnosti sa pritom nachádza pod 40 dolármi za barel. "Dlho očakávané znamenie spomalenia produkcie mimo OPEC je konečne na obzore. S tou správnou podporou ovládne OPEC vďaka nižším výrobným kvótam trh. Cena sa rýchlo zotaví, nakoľko investori sa budú snažiť opätovne vstúpiť na trh kupovaním ropy," zdôvodňuje predpoveď banka.

 

Medzi šokujúce predpovede sa zaradilo aj posilnenie striebra o 33 % voči ostatným kovom, krach globálnych firemných dlhopisov v dôsledku zvyšovania sadzieb americkou centrálnou bankou Fed a klimatický fenomén El Niňo odštartuje nárast inflácie, pretože v budúcom roku by mohlo byť najsilnejšie v histórii a v mnohých oblastiach juhovýchodnej Ázie a v Austrálii spôsobí suchá. Banka predpovedá aj to, že v Silicon Valley sa zopakuje rok 2000. Startupy budú mať v rukách obchodné modely a budú sa snažiť získať nových používateľov.

 

Poslednou predpoveďou je, že snaha krajín o rovnosť položí odvetvie luxusného tovaru. "Tvárou v tvár rastúcej nerovnosti a zvýšeniu nezamestnanosti o viac ako 10 % bude Európa zvažovať zavedenie základného univerzálneho príjmu, ktorý zabezpečí, aby si všetci občania mohli dovoliť zabezpečiť svoje základné potreby," vysvetľuje Saxo Bank. V stále viac rovnostárskej spoločnosti tak bude dopyt po luxusnom tovare prudko klesať a toto odvetvie sa zrúti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies