Sawers z MI6: Dôvera medzi vládami a technologickými spoločnosťami je otrasená

NETKY.SK • 20 Január 2015, 15:24 • 2 min
Sawers z MI6: Dôvera medzi vládami a technologickými spoločnosťami je otrasená

LONDÝN - Tajné služby a technologické spoločnosti by mali dosiahnuť novú dohodu o zdieľaní dát, aby sa predišlo tomu, že sa útoky podobné tým, čo sa stali v Paríži, budú stávať bežne. Povedal to dnes bývalý šéf britskej tajnej služby MI6 John Sawers, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dôvera medzi vládami a technologickými spoločnosťami je podľa Sawersa otrasená a musí sa vybudovať nanovo. Sawers, obľúbený šéf služby MI6, vykonávajúcej zahraničnú špionáž, sa vyjadril verejne prvýkrát od svojho odchodu z funkcie z vlaňajšieho novembra.
     

"Musí vzniknúť nová kompaktnosť medzi technologickými spoločnosťami a tými, ktoré sú zodpovedné za bezpečnosť, pokiaľ nechceme vidieť incidenty ako sme videli v Paríži pred týždňom... a nestali sa častými črtami v našich životoch," povedal Sawers, pričom sa odvolával aj na bezpečnostné incidenty v Jemene a Nigérii.
     

Zverejnenie detailov o skutočnom rozsahu sledovania a elektronického monitorovania sveta britskou a americkou vládou, ktoré médiám poskytol bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden, je podľa neho dôvodom tohto zlyhania dôvery.
     

Výzva na širšie monitorovanie on-line komunikácie prostredníctvom sociálnych sietí Facebook a Twitter je blízka aj ďalším predstaviteľom zo sféry tajných služieb.
     

Bývalý šéf domácej spravodajskej služby v tejto súvislosti v nedeľu vyhlásil, že britské protiteroristické zákony "nie sú navrhnuté pre súčasný digitálny svet" a uždávno nespĺňajú daný účel.

     

Táto problematika nadobudla podľa Reuters širší politický význam predovšetkým po atentátoch islamských radikálov, pri ktorých zabili v Paríži 17 ľudí.
     

Stupeň bezpečnostnej pohotovosti v Británii zvýšili na druhý najvyšší, čo znamená vysokú pravdepodobnosť útoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies