Save the Children: Epidémia žltej zimnice v Kongu by sa mohla stať globálnou

NETKY.SK • 16 August 2016, 12:39 • 2 min
Save the Children: Epidémia žltej zimnice v Kongu by sa mohla stať globálnou

KINSHASA - Konžské orgány a humanitárna organizácia Save the Children spustia v hlavnom meste Kinshasa očkovaciu kampaň proti žltej zimnici, aby zabránili jej rozšíreniu do sveta. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie Save the Children.

slovakia

left justify in out

Od začiatku epidémie žltej zimnice v susednej Angole v decembri 2015 na ňu v Konžskej demokratickej republike (KDR) zomrelo 95 ľudí, pričom ďalších 2000 prípadov je podozrivých, uviedla tento mesiac Svetová zdravotnícka organizácia.

 

V susednej Angole zabila žltá zimnica od júla 2016 podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už 369 ľudí.

 

Save the Children označila epidémiu za najväčšiu v danom regióne za uplynulé tri desaťročia.

 

Hemoragickú horúčku rozširujú komáre. V konečných štádiách vyvoláva krvácanie z očí, uší a nosa, zlyhanie telesných orgánov a zožltnutie pokožky a očí, podľa ktorého získala pomenovanie žltá zimnica.

 

"Neexistuje nijaký známy liek na žltú zimnicu a mohla by sa rozšíriť celosvetovo. Hromadná očkovacia kampaň v Kinshase sa musí uskutočniť teraz, ak sa chceme pokúsiť zastaviť šírenie žltej zimnice pozemnou cestou a vzduchom do ďalších miest v Afrike a na svete," uviedla Heather Kerrová zo Save the Children.

 

Očkovať začnú v stredu a počas kampane chcú v Kinshase zaočkovať takmer pol milióna ľudí. Save the Children označila kampaň za "súčasť poslednej obrannej línie, ktorá má zabrániť rozšíreniu vírusu v tomto preľudnenom vyše desaťmiliónovom meste".

 

Konžská vláda už ohlásila očkovaciu kampaň, ktorá cieli na 12 miliónov ľudí v provincii Kinshasa a dvoch ďalších provinciách v blízkosti Angoly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies