Savčenkovú vylúčili zo strany Vlasť, v parlamente zostáva

NETKY.SK • 16 December 2016, 14:32 • 2 min
Savčenkovú vylúčili zo strany Vlasť, v parlamente zostáva

KYJEV - Poslanecký klub strany Vlasť v ukrajinskom parlamente vo štvrtok vylúčil zo svojich radov Nadiju Savčenkovú. Na tlačovej konferencii v Kyjeve o tom dnes informovala predsedníčka strany Julija Tymošenková, ktorá súčasne uviedla, že Vlasť nemá v pláne iniciovať, aby Savčeková prišla aj o poslanecký mandát.

slovakia

left justify in out

Tymošenková dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve vysvetlila, že "Savčenkovej odovzdali svoje hlasy voliči, a preto má právo pracovať v Najvyššej rade" (ukrajinskom parlamente). V parlamente bude Savčenková pôsobiť ako nezaradená, spresnila Tymošenková.

 

Tymošenková zdôraznila, že "cesty strany Vlasť a Savčenkovej sa rozišli". Strana a Savčenková majú odlišný názor aj na možnosť uskutočnenia komunálnych volieb na tzv. dočasne okupovaných územiach Donbasu a na amnestiu pre proruských separatistov.

 

Ukrajinské tlačové agentúry UNIAN a Ukrinform informovali, že Savčenková 7. decembra tajne navštívila bieloruský Minsk, kde sa stretla s lídrami samozvaných proruských republík v Donbase - Igorom Plotnickým a Alexandrom Zacharčenkom, a to aj za účasti predstaviteľov Ruska. Savčenková neskôr vyhlásila, že cieľom tohto jej stretnutia bolo posilnenie tzv. minského formátu rokovaní o urovnaní situácie v Donbase a vyvinutie úsilia, aby mohol byť v krátkom čase čo najúčinnejší.

 

Kremeľ potvrdil konanie neoficiálnych rokovaní so Savčenkovou, ktoré sa mali týkať výmeny zajatcov, a vyhlásil, že rokovania Ukrajiny s proruskými separatistami "nemajú alternatívu".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na margo Savčenkovej iniciatívy uviedol, že jej stretnutia s lídrami samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky "neprospievajú ani jej osobne, ani Ukrajine".

 

"Nikomu nedovolím predstierať, že na Ukrajine je vnútorný konflikt a očisťovať (tak) Ruskú federáciu - bez ohľadu na to, akými mandátmi sa to zakrýva," vyhlásil Porošenko a vyjadril ľútosť nad udalosťami spojenými so Savčenkovou, ktorá podľa neho "prešla obrovskými skúškami".

 

Savčenková strávila takmer dva roky vo vyšetrovacej väznici v Rusku a na jar tohto roku bola odsúdená na 22 rokov odňatia slobody za podiel na smrti dvojice ruských novinárov televízie VGTRK a z protizákonného prekročenia hraníc Ruskej federácie. Tento rok v máji sa na Ukrajinu vrátila ako hrdinka. Umožnila to výmena za dvoch odsúdených Rusov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona