Savčenková navrhuje ukončiť vládnu protiteroristickú operáciu v Donbase

NETKY.SK • 5 August 2016, 10:06 • 2 min
Savčenková navrhuje ukončiť vládnu protiteroristickú operáciu v Donbase

KYJEV - Poslankyňa ukrajinského parlamentu Nadija Savčenková označila dnes operáciu vládnych síl na východe Ukrajiny za "bordel" a vyhlásila, že ju treba čo najskôr ukončiť.

slovakia

left justify in out

Vo vysielaní ukrajinskej televízie Espresso.TV tiež uviedla, že vyhlásenia ukrajinského vedenia, že je potrebné vyhlásiť vojnový stav, sú nebezpečné.


"Nám treba s týmto bordelom, ktorý nazvali protiteroristická operácia (ATO), čo najskôr skoncovať, bez akejkoľvek ďalšej vojny," uviedla Savčenková.

 

Savčenková sa začala venovať práci poslankyne po tom, ako jej ruský prezident Vladimir Putin v máji tohto roku udelil milosť a úrady ju vymenili za dvoch ruských občanov odsúdených na Ukrajine za podporu proruských separatistov. Samotná Savčenková bola v Rusku obvinená a odsúdená na 22 rokov za spoluúčasť na vražde ruských novinárov, ktorej sa podľa súdu dopustila ako príslušníčka vládnych síl.


Od svojho návratu na Ukrajinu Savčenková urobila viacero kontroverzných vyhlásení, takže časť ukrajinských politikov ju označila za "trójskeho koňa" vyslaného na Ukrajinu Moskvou.


Naposledy napríklad obe strany konfliktu v Donbase šokovala vyhlásením, že by sa jedni druhým mali ospravedlniť za príkoria, ktoré si navzájom spôsobili počas trvania ATO.


Operácia vládnych síl proti proruským separatistom sa začala v apríli 2014 po tom, ako sa dve oblasti v Donbase - Donecká a Luhanská - vyhlásili za nezávislé ľudové republiky. Išlo o jeden z dôsledkov zmeny pomerov, ku ktorému na Ukrajine došlo vo februári 2014, keď sa na vlne protestov proti proruskému vedeniu k moci dostala prozápadná vláda a neskôr bol za prezidenta zvolený Petro Porošenko. Nástrojom, ktorý má viesť k urovnaniu konfliktu na Ukrajine, sú mierové protokoly podpísané v Minsku, zahŕňajúce aj odsun zbraní zo styčnej línie, prímerie a rad politických riešení pre Donbas. Prímerie je však stále porušované a situácia v Donbase v posledných mesiacoch opäť vyvoláva znepokojenie medzinárodného spoločenstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies