Savčenková na žiadosť Porošenka začne v rámci hladovky prijímať vodu

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 11:26 • 2 min
Savčenková na žiadosť Porošenka začne v rámci hladovky prijímať vodu

MOSKVA - Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, ktorá je v Rusku obvinená z vraždy dvoch novinárov, začala dnes prijímať vodu. Informoval o tom jej advokát Mark Fejgin, ktorý v rozhovore pre agentúru Interfax spresnil, že jeho mandantka naďalej neprijíma tuhú stravu.

slovakia

left justify in out

Savčenková je odhodlaná pokračovať v tomto režime do 21. marca, keď sa začne záverečné pojednávanie v jej procese, na ktorom by súdna porota mala oznámiť aj verdikt. Fejgin vysvetlil, že Savčenkovej rozhodnutie začať opäť prijímať tekutiny súvisí s posolstvom, ktoré jej adresoval ukrajinský prezident Petro Porošenko.

 

Advokát na svojom konte na sociálnej sieti Twitter citoval z vyhlásenia, v ktorom Porošenko zdôraznil, že "nechceme, aby sa váš zdravotný stav zhoršil. Potrebujeme zdravú Nadiju Savčenkovú..., symbol našej slobody, ktorý by sa čoskoro ocitol doma, ktorý by mohol byť príkladom pre ostatných. Myslím, že na toto sa vaša aktivita neobmedzí (...) chcel by som vás vidieť v našej obnovenej vláde".

 

Ruská prokuratúra Savčenkovú viní z vraždy dvoch ruských novinárov, pokusu o vraždy a za protizákonné prekročenie hranice do Ruska a žiada pre ňu trest 23 rokov väzenia a finančnú pokutu. Savčenková vinu odmieta.

 

Agentúra Interfax dnes okrem toho informovala, že na facebookovej stránke ukrajinskej strany Vlasť a jej líderky Julije Tymošenkovej sa dnes objavilo Savčenkovej vyhlásenie, v ktorom avizuje, že bude pokračovať v hladovke, ale v jej rámci už bude prijímať tekutiny.

 

V tomto vyhlásení opäť zdôraznila, že neuznáva ani svoju vinu, ani ruský súd, ktorý o nej rozhoduje. Vyslovila vďaku prezidentovi Ukrajiny, ako aj všetkým ľuďom, ktorí ju podporujú a snažia sa dosiahnuť jej oslobodenie. Vyzvala ich však, aby nezabudli, že "život jedného človeka nemá cenu dvoch životov, preto: buď výmena všetkých za všetkých, alebo duše za dušu..." Ďalej potvrdila, že až do vyhlásenia rozsudku mení prísnu hladovku na hladovku, počas ktorej bude prijímať vodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona