Savčenková môže ukončiť hladovku len s pomocou lekárov, tvrdí jej sestra Vira

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 11:14 • 2 min
Savčenková môže ukončiť hladovku len s pomocou lekárov, tvrdí jej sestra Vira

KYJEV - Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková sa z režimu hladovky nedostane bez pomoci lekárov, uviedla v rozhovore pre nemeckú stanicu Deutsche Welle (DW) jej sestra Vira.

slovakia

left justify in out

Savčenková uplynulý štvrtok čiastočne prerušila protestnú hladovku, do ktorej vstúpila pred viac ako 80 dňami. Stalo sa tak na odporúčanie lekárov vzhľadom na jej zhoršujúci sa zdravotný stav.

 

"Nadija chcela vydržať do 40 kíl. Ale to sa nedá," uviedla Savčenkovej sestra a vyslovila nádej, že lekári i sama Nadija "s tým (hladovkou) prestanú".

 

Vira vysvetlila, že Nadija sa posledný týždeň cítila veľmi zle, preto sa rozhodla, že bude prijímať kurací bujón. Pilotkina sestra upozornila, že bujón vonkoncom nie je tým, čo Nadiji môže teraz pomôcť, keďže v ňom nie sú žiadne sacharidy. "Mimochodom, dali jej ho väzenskí lekári," dodala.

 

Informovala, že Nadija očakáva návštevu ukrajinských lekárov, ktorí by ju mali vyšetriť. Nemeckých lekárov Nadija odmieta, pretože sa obáva, že po ich návšteve by k nej ukrajinských už nepustili. Savčenkovej sestra okrem toho upozornila, že pred návštevou lekárov väzenskí lekári jej sestre pichajú injekcie glukózy, aby laboratórne testy "vyšli lepšie". Nemeckí lekári jej robili ultrazvukové vyšetrenie, analýza krvi ešte nie je hotová, vyhlásila Vira pre DW.

 

Ukrajinská pilotka je od leta minulého roka v ruskej vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z účasti na zabití dvoch novinárov televíznej spoločnosti VGTRK Igora Korneľuka a Antona Vološina, ktorí prišli o život počas bojov vo východoukrajinskom Donbase. Savčenková bola vtedy príslušníčkou dobrovoľníckeho práporu Ajdar. Okrem toho sa proti nej vedie aj vyšetrovanie vo veci údajného ilegálneho prekročenia hraníc Ruskej federácie, Savčenková však tvrdí, že ju na územie Ruska uniesli.

 

Savčenkovej prepustenie na slobodu od Moskvy žiada ukrajinské vedenie, ako aj vplyvní západní politici a ľudskoprávni aktivisti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies