Savčenková je pripravená vyhlásiť hladovku, ak ju z Ruska nevydajú na Ukrajinu

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 14:33 • 2 min
Savčenková je pripravená vyhlásiť hladovku, ak ju z Ruska nevydajú na Ukrajinu

KYJEV - Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková je pripravená vyhlásiť protestnú hladovku, ak po vynesení rozsudku ruským súdom nebude vydaná na Ukrajinu. V rozhovore pre televíziu TVN to uviedla Savčenkovej sestra Vera.

slovakia

left justify in out

"Nadija už aj tak viac ako 60 dní drží hladovku, a ak ju do desiatich dní od vynesenia rozsudku nevydajú domov, prestane prijímať aj vodu," uvádza sa vo vyhlásení Savčenkovej sestry.


Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na Savčenkovej advokáta Marka Fejgina uviedla, že ruské súdy by mohli Ukrajinku odsúdiť na 10-12 rokov odňatia slobody a vydať ju na Ukrajinu, kde by si trest odpykala. Dodal, že súd by mal svoj verdikt oznámiť 3. marca.


Obžaloba tvrdí, že Savčenková, vtedy príslušníčka provládneho pluku Ajdar pôsobiaceho v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, vlani 17. júla naviedla mínometné strely na skupinu civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.


Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera. Jej advokát trvá na tom, že k tejto tragédii došlo až po tom, čo Savčenkovú zajali ukrajinskí separatisti a odovzdali ju ruským úradom. Obžaloba tvrdí, že Savčenková sama nelegálne prekročila ruskú štátnu hranicu.


Agentúra AP dnes vo svojej správe uviedla, že ukrajinská vláda ráta s tým, že Savčenková by sa mohla dostať späť na Ukrajinu výmenou za Rusov zajatých na Ukrajine.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies