Savčenková je pripravená kandidovať v prezidentských voľbách Ukrajiny

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 10:49 • 2 min
Savčenková je pripravená kandidovať v prezidentských voľbách Ukrajiny

KYJEV - Nezaradená poslankyňa ukrajinského parlamentu Nadija Savčenková je pripravená kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia v roku 2019. Jej nedávno založená strana sa bude uchádzať o priazeň voličov v parlamentných voľbách, dodala v rozhovore pre poľský časopis Krytyka Polityczna.

slovakia

left justify in out

Savčenková vyjadrila nádej, že ňou založený politický subjekt "nebude politickou stranou v klasickom chápaní". Vysvetlila, že jednu "klasickú" stranu už opustila a "do nových vstupovať nechce". "Nevidím v nich budúcnosť a schopnosť rozvíjať sa správnym smerom," vysvetlila.

 

 

Podľa Savčenkovej bude jej strana schopná zmeniť existujúci politický systém a transformovať štátne štruktúry na Ukrajine.

 

Vyjadrila tiež presvedčenie, že jej projekt si získa podporu oligarchov a médií. "My len nebudeme nasledovať príklad iných strán a tvrdiť, že od nich (oligarchov) neberieme peniaze. Klamať sa nemá," zdôraznila ukrajinská poslankyňa. Prezidentské voľby by sa na Ukrajine mali konať 31. marca 2019. Súčasný prezident Petro Porošenko sa nedávno vyhol odpovedi na otázku, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie do funkcie. Vyhlásil, že je ešte priskoro hovoriť o potenciálnych kandidátoch.

 

Savčenková strávila takmer dva roky vo vyšetrovacej väzbe v Rusku a na jar 2016 bola odsúdená na 22 rokov odňatia slobody za podiel na smrti dvojice ruských novinárov a z protizákonného prekročenia hraníc Ruskej federácie. V máji 2016 jej ruský prezident Vladimir Putin udelil milosť a mohla sa tak vrátiť na Ukrajinu. Umožnila to výmena za dvoch Rusov odsúdených na Ukrajine.

 

Savčenková sa prakticky okamžite po návrate začala angažovať v politike ako poslankyňa za stranu Vlasť. Jej pôsobenie na politickej scéne sprevádzajú kontroverzné vyhlásenia a činy. Savčenkovej tajná návšteva a rokovania v Donbase mali vlani v decembri za následok jej vylúčenie frakcie strany Vlasť. Bola tiež vylúčená z ukrajinskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy.

 

Vlani v decembri Savčenková v Ľvove predstavila svoj projekt - občiansku platformu RUNA (Hnutie ukrajinského národa). Hnutie však už vo februári tohto roku oznámilo ukončenie spolupráce so Savčenkovou vzhľadom "na odlišnosť názorov na základné ideologické a organizačné otázky". V apríli Savčenková založila novú politickú stranu pod názvom Spoločensko-politická platforma Nadije Savčenkovej (OPPNS).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona