SAV sa bude spolu s univerzitami opäť usilovať o návrat mladých vedcov

NETKY.SK • 28 Február 2018, 09:34 • 2 min
SAV sa bude spolu s univerzitami opäť usilovať o návrat mladých vedcov

BRATISLAVA - Po úspešnom realizovaní Programu SASPRO, vďaka ktorému prišlo na Slovensko 38 domácich aj zahraničných vedcov, sa budú výskumné inštitúcie opätovne uchádzať o financie na jeho pokračovanie. Do SASPRO 2 sa zapájajú už aj najväčšie slovenské univerzity, a to Univerzita Komenského (UK) a Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave. TASR informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

slovakia

left justify in out

Vlani v októbri podali inštitúcie projekt na schválenie spolufinancovania. Koncom januára Európska komisia (EK) informovala, že vzhľadom na vysoký počet súťažných projektov, limity rozpočtu a nedostatočné prepojenie výskumu s priemyslom, nebude projekt spolufinancovaný. "Aktuálne realizovaný Program SASPRO nám ukazuje, že mobilita vedcov prispieva k pozitívnym zmenám v rámci organizácií SAV. Chceme zabezpečiť preklenutie obdobia medzi ukončením Programu SASPRO a prípadným začiatkom nového Programu SASPRO 2, preto momentálne analyzujeme možnosti, ako takýto preklenovací program zafinancovať z vlastných zdrojov," uviedla koordinátorka projektu Zuzana Hrabovská zo SAV.

 

Akadémia chce odstrániť nedostatky projektu, ktoré identifikovala EK. Potom opäť podajú prepracovaný projekt v nasledujúcej výzve, ktorá by mala byť vyhlásená v apríli. "Program SASPRO, ktorý sa končí v decembri 2018, považujeme za úspešný. Do SAV sme dostali desiatky pracovníkov, ktorí tu rozvíjajú svoju kariéru, a preto aj tento čiastkový neúspech nás neodrádza od toho, aby sme projekt podali znova. Veríme, že spolu s UK a STU budeme oveľa úspešnejší," povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.

 

"UK má naďalej záujem motivovať špičkových výskumníkov zo zahraničia k príchodu na naše pracoviská. Schéma programu Horizont 2020 je vhodný nástroj na spolufinancovanie takéhoto zámeru, a preto sa v spolupráci so SAV a STU budeme opätovne uchádzať o podporu tohto projektu," uviedol rektor UK Karol Mičieta. Návrat vedcov zo zahraničia na STU potvrdil aj jej rektor Robert Redhammer. Medzi nimi vyzdvihol napríklad odborníka na nové antibiotiká či odborníčku na nanomateriály. "Treba však povedať, že pre to, aby sa mozgy vracali k nám domov, je kľúčový najmä postoj krajiny k vede, aby sa vedci mohli vracať na špičkovo vybavené pracoviská a mali šancu získať financie na svoj výskum," uzavrel Redhammer.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies