SAV chce mladých motivovať k vede, vedci žiakom ukázali krásu chémie či fyziky

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 18:51 • 2 min
SAV chce mladých motivovať k vede, vedci žiakom ukázali krásu chémie či fyziky

BRATISLAVA - Inšpirovať mladých k intenzívnejšiemu záujmu o vedu a motivovať ich, aby sa v budúcnosti v rámci práce vydali na cestu bádania. To je jedným z cieľov projektu s názvom Nájdi v sebe vedca, ktorý pripravila Slovenská akadémia vied (SAV).

slovakia

left justify in out

"Doobedňajšie vyučovanie chémie, biológie či fyziky sa presunulo na akademickú pôdu. Školáci dnes vďaka interaktívnym hodinám videli na vlastné oči prácu vedcov," informovala TASR hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

 

Do projektu sa zapojil Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV, Chemický ústav SAV, Ústav polymérov SAV a Ústav pre výskum srdca SAV. Prvý z nich si pre žiakov pripravil okrem iného krátku prezentáciu o materiáloch, odkiaľ pochádzajú, ako ich vyrábať či aké majú vlastnosti. Tí sa zároveň dozvedeli aj to, ako sa vzorky pripravujú, teda brúsením, leštením a leptaním a celý priebeh mohli monitorovať pod svetelným mikroskopom.

 

"Zisťujeme napríklad aj to, z čoho sa skladá jednoeurová minca. Sledujeme jej chemické zloženie a tak isto pozorujeme aj muchu," priblížil Martin Nosko z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

 

Na Chemickom ústave SAV sledovali žiaci špeciálnu kvapalinu, ktorú tvorila zmes škrobu a vody. Zistili pritom napr. skutočnosť, že ponorením prsta do nej sa kvapalina správa inak. Čím väčším tlakom totiž pôsobia na danú kvapalinu, tým viac sa správa ako tuhá látka. Keď tlak ustúpi, kvapalina sa opäť správa ako kvapalina. "V praxi by sa dali tieto materiály používať ako mäkké plastické látky, ktoré vplyvom nárazu stuhnú. Napríklad pokiaľ ide o strelné zbrane, po náraze guľky látka stuhne a môže ochrániť obeť streľby, čo by mohli využívať policajti či požiarnici," povedala biochemička Lucia Paulovičová z Chemického ústavu SAV.

 

Vyučovanie podobné dnešnému by malo podľa Hucákovej pokračovať do konca školského roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona