SAV apeluje na Turecko, aby rešpektovalo princípy akademickej slobody

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 13:50 • 2 min
SAV apeluje na Turecko, aby rešpektovalo princípy akademickej slobody

BRATISLAVA - Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) apeluje na predstaviteľov Tureckej republiky, aby rešpektovali princípy akademickej slobody, k čomu sa zaviazali v rámci svojich medzinárodných záväzkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom hovorca SAV Stano Ščepán s tým, že predsedníctvo akadémie zároveň vyslovuje poľutovanie nad represiami, ktoré postihli príslušníkov akademickej obce v Tureckej republike.


S osobitným znepokojením akadémia vníma rozhodnutie, na základe ktorého Turecká najvyššia rada pre vzdelávanie zakázala všetkým svojim akademikom cestovať do zahraničia. Rovnako so znepokojením vníma aj existenčné postihy v podobe rozsiahleho rušenia licencií učiteľom, ktorí pôsobia v súkromných inštitúciách, a správy o pripravovanom zatvorení veľkého počtu vzdelávacích inštitúcií.


Svetové agentúry s odvolaním sa na správy verejnoprávneho Tureckého rozhlasu a televízie a štátnej agentúry Anadolu tento týždeň informovali o tom, že Turecko sa chystá zatvoriť 626 vzdelávacích inštitúcií vrátane 524 súkromných škôl. O zatvorení týchto inštitúcií rozhodlo turecké ministerstvo školstva. Školy podľa informácií agentúry vyšetrujú v súvislosti so "zločinmi proti ústavnému poriadku a jeho uplatňovaniu".

 

Agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá tiež informovala, že turecká vláda v rámci opatrení po neúspešnom pokuse o prevrat robí rozsiahle čistky v školstve, pričom sa rozhodla odobrať licenciu približne 21 000 učiteľom súkromných škôl. Turecko zároveň tento týždeň oznámilo, že dalo výpoveď 15 200 učiteľom pracujúcim v štátnych školách a k rezignácii prinútilo aj 1 577 univerzitných dekanov. Ankara tiež pozastavila všetky zahraničné pobyty štátom platených akademikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona