Saudskou Arábiou vedená koalícia poskytne Jemenu pomoc za 1,5 miliardy dolárov

NETKY.SK • 22 Január 2018, 10:14 • 2 min
Saudskou Arábiou vedená koalícia poskytne Jemenu pomoc za 1,5 miliardy dolárov

RIJÁD - Vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou v pondelok oznámila, že poskytne 1,5 miliardy dolárov (1,2 mld. eur) v rámci novej humanitárnej pomoci Jemenu.

slovakia

left justify in out

V ňom podporuje medzinárodne uznanú vládu v trojročnej občianskej vojne proti šiitským povstalcom, tzv. húsíom.

 

Američanmi podporovaná koalícia, v ktorej sú tiež Spojené arabské emiráty, uviedla, že bude prevádzkovať vzdušný most do Máribu, vytvorí 17 pozemných koridorov pre zásielky pomoci a bude sa snažiť o rozšírenie kapacity jemenských prístavov prijímajúcich lode s nákladom humanitárnej pomoci.

 

V Jemene dochádza k najväčšej humanitárnej kríze na svete, keď 8,3 milióna ľudí je úplne závislých na potravinovej pomoci zo zahraničia a 400-tisíc detí trpí akútnou podvýživou, konštatuje Organizácia Spojených národov.

 

Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie intervenovala v Jemene v marci 2015 so zámerom poraziť Iránom podporovaných šiitských húsíov a obnoviť medzinárodne uznanú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Ani jeden z týchto cieľov sa však dosiaľ nepodarilo naplniť, pričom konflikt si vyžiadal životy už najmenej 5200 civilistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona