Saudskoarabský súd odsúdil na smrť 15 ľudí usvedčených zo špionáže pre Irán

NETKY.SK • 6 December 2016, 13:00 • 2 min
Saudskoarabský súd odsúdil na smrť 15 ľudí usvedčených zo špionáže pre Irán

RIJÁD - Súd v saudskoarabskej metropole Rijád odsúdil dnes na trest smrti 15 ľudí, ktorých usvedčil zo špionáže v prospech Iránu. Informovala o tom dnes televízia al-Arabíja. Všetci odsúdení sú civilisti.

slovakia

left justify in out

V kauze súvisiacej s odhalením špionážnej bunky, ktorá údajne pracovala v prospech Iránu, bolo zapletených 32 ľudí. Medzi nimi bolo 30 Saudskoarabov, jeden Iránec a jeden občan Afganistanu.

 

Saudskoarabské médiá vo februári informovali, že zadržaní boli obvinení z toho, že v spolupráci s iránskou tajnou službou vytvorili v kráľovstve špionážnu sieť a jej prostredníctvom dodávali Iránu informácie o saudskoarabských vojenských aktivitách.

 

V správach sa tiež uvádzalo, že odhalená sieť špiónov mala spáchať sabotážne akcie voči saudskoarabským ekonomickým záujmom, rozpútať v tejto krajine náboženské nepokoje, verbovať ďalšie osoby a zapájať sa v kráľovstve do protivládnych protestov.

 

Medzi vládami prevažne šiitského Iránu a sunnitského kráľovstva panujú veľmi napäté vzťahy. Okrem iného aj pre to, že sú angažované na proti sebe stojacich stranách vojenského konfliktu v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies